Як вибрати квартиру для здачі в оренду і заробити на ренті

Нерухомість – найбільш надійний і ліквідний актив в умовах нестабільної економічної ситуації, а від здачі в оренду можна отримати додатковий дохід. 

Навіть порівняно з вигідним вкладенням в антикваріат, дорогоцінні метали і камені столичне житло володіє вищим рівнем ліквідності. За оцінками експертів, нерухомість щорічно дорожчає на 6-8%. Це дозволяє зберегти і примножити вкладені в покупку грошові кошти, а від здачі квартири в оренду можна отримувати додатковий дохід у вигляді ренти.

Прибутковість від оренди в більшості випадків складає 8-9% на рік витрат на покупку, підрахували в NAI Becar Apartments.

На прибутковість і термін окупності вкладень в квартиру впливає обсяг початкових інвестицій в покупку і ремонт, а також віддаленість від транспортних вузлів і вид нерухомості.

Термін чистої окупності квартири складає в середньому 10-15 років.

«У підсумку це робить таке вкладення навіть більш дохідним, ніж банківський депозит, і при цьому набагато більш надійним. Згодом квартиру можна продати і таким чином зафіксувати прибуток », – відзначає керівник аналітичного центру опіно Денис Бобков.

Квартира ж – один великий актив. Якщо ви вирішили заробити на здачі в оренду, варто звернути увагу на кілька простих правил, які допоможуть скоротити термін окупності витрат. Купити квартиру в Київі недорого.

Перш за все варто відповідально підійти до вибору місця. Зручне розташування квартири допоможе здавати її дорожче.

«Орендний ринок став більш цивілізованим, орендарів, тим більше іноземців, більшою мірою приваблює не історична унікальність місця, а хороша транспортна доступність та наявність в будинку необхідних сервісів», – розповідає комерційний директор Capital Group Олексій Бєлоусов.

При менших витратах на покупку такі квартири приносять стабільно високий дохід, кажуть експерти.

Додатково можна заощадити, купивши малогабаритну квартиру або студію. Орендна ставка не залежить безпосередньо від площі, і таке житло окупиться швидше. Крім того, такі пропозиції найбільш затребувані на ринку оренди. Їх часто знімають молоді люди, сім’ї, тільки початківці жити окремо.

«Покупка квартири з оздобленням в швидкомонтованих панельному житловому будівництві з точки зору подальшої здачі в оренду цілком економічно вигідна історія. Окупність вкладень відбувається швидше, та й наявність обробки, як правило, економить гроші в порівнянні з індивідуальним ремонтом », – стверджує експерт.

Якщо ви вирішили зробити ремонт перед здачею квартири, пам’ятайте, що він повинен відповідати рівню нерухомості.

«Найбільш поширена помилка серед власників – це зробити в квартирі економ-класу дорогий дизайнерський ремонт, щоб здати як бізнес-клас. Дорогий ремонт в економ-класі практично ніколи не виправдовує себе. І навпаки, хороший ремонт і дорогі меблі – невід’ємні складові елітного сегмента », – попереджає директор з маркетингу та продажу МІАН 24 Андрій Пєтухов.