Житомир відвідали байкери-паломники. ФОТО. ВІДЕО

Учасники щорічного мотопробігу – XIV Міжнародного Катинського рейду, що присвячений пам’яті польських громадян, які зазнали репресій під час Другої світової війни, а також загиблих, які поховані за межами своєї Батьківщини, 30 серпня відвідали Житомир.

До Житомира завітали понад 70 байкерів-паломників із Литви, Німеччини, Польщі, США, Чехії та ін., на залізних конях яких майоріли Державні прапорами Польщі та України.

Свій візит учасники Катинського рейду розпочали з покладання квітів до пам’ятника Івана Павла II. Після чого вирушили до Польського кладовища, де провели спільну молитву і поклали квіти до могили Ігнація Яна Падеревського, а також поспілкувались із житомирянами – представниками влади та різних польських громадських організацій Житомира, зокрема, з Польського дому, молоддю обласної молодіжної громадської організації «Союз польської шляхти», «Асоціацією поляків Житомирщини», «Польським шляхетським братством» та ін.

«Катинський з’їзд завжди був, є і буде актуальним. Це прояв патріотизму, моралі і духовності, – підкреслив Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці пан Кшиштоф Швідерек. – Його учасниками є не тільки етнічні поляки, але і поляки, котрі живуть за кордоном – представники з США, Німеччини, Чехії, Литви… Тому рейд є міжнародним. Його учасники відвідують місця, пов’язані з польською історією, польськими героями і жертвами НКВД. Тому в першу чергу вони відвідують польські військові кладовища і різні поховання».

За словами Генерального консула, учасників Катинського рейду завжди зустрічають гостинно, а в деяких містах навіть зустрічають і пригощають українським борщем.

Як повідомив пан Кшиштоф Швідерек, до візиту в Житомир байкери побували в Києві, де вшанували пам’ять загиблих і поклали квіти до пам’ятного знаку Небесної Сотні.

Крім того, він подякував за гарний прийом учасників Катинського рейду керівництву м. Житомира.

За словами ініціатора та організатора, командора Катинського рейду, пана Віктора Венґжина щороку участь в рейді бере різна кількість байкерів, але тим не менше щоразу учасників стає все більше. Крім того, це байкери не тільки з Польщі, а й з інших країн. Маршрут Катинського рейду завжди є новим і відрізняється від попередніх.

«Ми їдемо до тих місць, де можемо торкнутися того, що є кращим у нас, що живе у нашій пам’яті і є нашою історією, – розповів пан Віктор Венґжин. – Рейд, на мою думку, є можливістю знайти правду. Ви в Україні, як і ми в Польщі багато десятиліть жили в тотальній брехні. Рейд – це прагнення до правди, до добра, до нашої історії».

За його словами, крім України цьогоріч байкери-паломники побувають в Туреччині, а також відвідають Болгарію, Сербію, Угорщину і Словаччину.

Командор зазначив, що учасником Катинського рейду може стати будь-хто і запрошує усіх бажаючих, але попереджає, що може бути складно: адже мотоциклістам доводиться долати декілька тисяч кілометрів упродовж декількох тижнів.

Не зважаючи на це серед байкерів є дівчата та жінки.

Вероніка Шнітовська участь в Катинському рейді бере вперше. Подорожує разом із батьком. «Для мене ця подорож – це величезне життєве пізнання. Через учасників Катинського рейду, ніби проходить історія і життя минулого й сьогодення», – поділилась своїми враженнями Вероніка.

Після візиту до Житомира колона мотоциклістів вирушила до Бердичева.

P.S. Ви пам’ятаєте і ми пам’ятаємо разом із Вами!

Чекаємо на ВАС наступного року!

Довідка:

Перший Катинський рейд відбувся у 2001 році. Він проходить щороку в кінці серпня – на початку вересня, коли польські мотоциклісти відвідують кладовища та поховання своїх предків, бо рейд є своєрідною формою збереження пам’яті про вчинені злочини та репресії по відношенню до польського народу.

Автор ідеї Міжнародного Катинського рейду – пан Віктор Венґжин, який довгий час жив в США, а нині живе у Варшаві.

Часто учасники рейду відвідують Смоленськ (Російська Федерація). Нагадаємо, під Катинню, що неподалік від Смоленська, у 1940 році було розстріляно понад 20 тисяч польських офіцерів.

З 2010 року байкери-паломники також відвідують місце трагедії літака президента Польщі Леха Качинського, який розбився при посадці в аеропорту Смоленська (10 квітня 2010 року Качинський летів відвідати Катинський цвинтар під Смоленськом, де розташований перший в Росії міжнародний меморіальний комплекс жертвам тоталітарних репресій).

Аліна Дембіцька

Катинський рейд-2014: байкери-паломники відвідали Житомир