Куришко: в Житомирі під податковою організовують мітинги, щоб залишити тіньові схеми

Майже місяць пройшов з дня призначення Лілії Анатоліївни Куришко в. о. начальника Головного управління Міндоходів у Житомирській області. 

Ще більше часу з громадського обговорення її кандидатури. Тоді вона заявила, що не допустить використання в області транзитних фірм та податкових ям. З іншого боку, тим хто чесно сплачує податки – гарантувала допомогу. Ми зустрілись з Лілією Анатоліївною, щоб запитати про те, що змінилось у роботі управління за місяць, які є тенденції, та чому за цей час під стінами установи пройшли два мітинги.

– Які зміни відбулись за час, що пройшов з вашого призначення?

– Я працюю перший місяць, і вже можна говорити про певні підсумки. Ведеться робота по наповненню бюджету. Наша робота характеризується цифрами, я наведу лише декілька. За місяць очікувані по надходженню до бюджетів всіх рівнів виконані, і маємо навіть додаткове перевиконання. Зокрема по державному бюджету перевиконання складає 10 млн. гривень до очікуваних, по місцевому – перевиконання 25 млн. гривень. По єдиному соціальному внеску надходження на 50 млн. гривень більше в порівнянні із запланованою сумою.

При цьому нам вдалось скоротити суму переплати у вересні на 9 млн. гривень. Також була скорочена заборгованість до бюджету на 1,3 млн. грн. та відшкодована найбільша сума ПДВ – 38 млн. гривень. Також зменшена заборгованість шляхом видачі облігацій державної позики.

– За рахунок чого збільшились надходження до бюджету?

– Сьогодні, це можна зробити тільки за рахунок припинення функціонування схем по мінімізації податкових зобов’язань. Ми економісти, і ми можемо констатувати зменшення обсягів виробництва. На це є багато причин. Економіка України наразі не в найкращому стані. Тому досягти виконання чи перевиконання ми можемо тільки ламаючи ці схеми. На жаль, такий бізнес ще не припинив свою діяльність і нам є над чим працювати.

– Судячи з показників, ви вже досягли певних результатів в цьому напрямку?

– На території області є коло суб’єктів, які не налаштовані декларувати податки до сплати. Вони є інструментами мінімізації податкових зобов’язань. Я вже заявляла про це, та дотримуюсь цього принципу, що такі фірми не можуть бути нам ні партнерами, ні союзниками на відміну від реального бізнесу, який декларує свої податкові зобов’язання, і якому ми можемо тільки подякувати за це. Ми йдемо назустріч тим підприємцям, які працюють чесно. Якщо, наприклад, вони мають тимчасові проблеми і можуть їх обґрунтувати, ми розстрочуємо податкові зобов’язання. Ситуації є різними: касові розриви, проблеми неплатежів, проблеми кредитування. Їм ми можемо допомогти, але «мінімізаторам» ми на зустріч принципово не йдемо.

Є наприклад схема, яка працює в області. Це продаж карток мобільного зв’язку за готівкові кошти. Їх всі бачили на вулицях міста. Ми, як кінцеві споживачі, оплачуємо з цих карток ПДВ. Ця сума закладена в вартості картки. Але за документами картки продаються не нам, а транзитним фірмам за межами області, і таким чином місцеві торгівці картками уникають оподаткування на значні суми.

– Скільки коштів внаслідок роботи цих схем недоотримав бюджет?

– Якщо говорити про ПДВ, на якому базується ця схема, то за останні місяці це близько 60 млн. грн. це великі гроші, і хтось не готовий з ними прощатись. Внаслідок нашої принципової позиції стосовно таких схем, під стінами податкової інспекції Житомира та Головного управління Міндоходів, були організовані акції з метою тиску на нас. Є інформація і докази того, що ці акції є спланованими та проплаченими саме людьми, які тримають цей бізнес. Просто хотілося б, щоб люди, які читають про такі заходи в новинах розуміли, якою ситуація є насправді. Ми бачили людей, які стоять, це міцні хлопці, далекі від бізнесу та пенсіонери, яких наймають, і знаємо, що відбувається після цих «мітингів» за кутком сусіднього будинку. Вони навіть не відходять далеко, щоб заплатити людям, яких вони використовують.

Я хочу сказати, що мене таким чином не залякаєш. Я задекларувала, що у нас в області не будуть діяти податкові «ями» і транзитні фірми – так і буде. Так само як я пообіцяла допомагати реальному бізнесу, який не мінімізує доходи.

Ми направили повідомлення тим суб’єктам, які займаються картками і просили провести перевірку. Вони заблокували наші дії рішенням суду. Тобто вони готові заплатити будь-які кошти, щоб схема працювала і далі, організувати ще «мітинги» чи зробити судові рішення. Є протидія, і вона серйозно організована.

Зараз ці схеми з картками ламаються в різних областях України. Розривається ланцюг транзитних фірм, і ті кому обіцяли, що тіньова схема працює, зараз дуже незадоволені.

– Які вимоги висували мітингувальники?

– Вони тримали плакати загального змісту. Нібито ми не приймаємо звітність у підприємців. У яких конкретно – сказати не можуть. Людей використовують, і вони не розуміють взагалі про що йде мова. Все це тільки заради картинки в новинах, щоб натиснути на нас. Дуже неприємно спостерігати, коли такі методи використовуються. Є різниця між тим, коли люди дійсно виходять на захист своїх прав, як це було на Майдані, і коли це найманці, серед яких навіть асоціальні представники суспільства.

– Тобто мітингів, у зв’язку із вашою принциповою позицією, можна чекати частіше?

– Я не виключаю, що декілька заходів ще буде організовано, але хочу звернутись до тих громадян, яких використовують: повірте, отримуючи по 50 чи 100 гривень за участь у мітингу, ви і ваші діти втрачають більше, ніж коли би ці схеми припинили існувати і гроші пішли до бюджету. Поки ми не налагодимо життя в країні в правовому полі і без «тіньових» схем в економіці, ми так само матимемо бідних пенсіонерів та низькі зарплати у бюджетній сфері.

– Нещодавно був підписаний закон про люстрацію? Чи готові ви пройти процес люстрації?

– Перш за все хочу сказати, що люстрація повинна як і все, що проходить в державі, відбуватись у законодавчому полі. Інакше, ми не побудуємо цивілізовану країну. Закон є. Він складний, і є багато питань. Всі, хто підпадає під люстрацію, мають пройти її в законодавчому полі. Я розумію, що маю пройти через люстраційні процеси і даю слово, що зроблю це. Але знову ж таки я хочу, щоб ніхто не використовував «люстрацію» для того, щоб тиснути на мене. На жаль, у нас зараз часто використовують людей і поняття «народна люстрація», щоб домогтись якихось далеких від законності чи справедливості результатів. Я готова перед люстраційною комісією відповісти про те, що я робила під час Революції гідності.