На Покрову у Житомирі вперше на офіційному рівні вшанують воїнів УПА. Фото. Відео

14 жовтня у Житомирі вперше  на офіційному рівні вшанують воїнів УПА.

Про це Репортеру повідомив заступник голови Житомирської обласної ради Руслан Годований.

О 14:30 в приміщенні телецентру пройде концерт. На свято зберуть студентів та розкажуть їм про Покрову. Також, за словами Годованого, журналіст Олена Галагуза, має привезти воїнів Української повстанської армії, які проживають на території Житомирщини.

“Скільки їх буде – не знаю. Олена проявила ініціативу і пообіцяла привезти ветеранів УПА, щоб ті поспілкувались зі студентами та розповіли про себе. Пісні будуть на козацькі та повстанські теми. Звичайно ми хотіли, щоб їх було більше, але поки, на жаль, будуть ті, які знають наші колективи”, – сказав Руслан Годований.

До речі, до влади з ініціативою відзначити на офіційному рівні Покрову, як свято українського війська різних часів, в тому числі УПА та воїнів АТО, звернулись журналісти Репортера у фейсбуці ще у вересні. Відреагував на звернення  Руслан Годований, який  подав пропозицію до управління культури ОДА щодо організації свята. Нагадаємо, управління культури до цих пір очолює екс-регіонал Юрій Градовський. Як зазначав Годований, довелось декілька разів відправляти сценарій на доопрацювання, “бо була одна “шароварщина” (яка буде присутня і завтра).

Саме цікаве, що від влади буде лише сам Годований та заступник голови ОДА Ярослав Лагута. Губернатор Сергій Машковський та міська влада бажання прийти на свято Покрови поки не виявили.

Покрова — християнське і народне свято, відзначається 14 жовтня.

З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. Традиційно вважається, що на Покрову у 1942 році було утворено Українську повстанську армію, тому 14 жовтня святкується ще й як день УПА.

Фільм про УПА 2014 року

Окрім того, саме на Поліссі вперше була створена Українська повстанська армія отамана Бульби-Боровця (УПА(о)Б-Б) “Поліська Січ”, яка почала діяти влітку 1941 року. Саме Тарас Бульба-Боровець зі своєю УПА створив локальне українське державне утворення на Поліссі – Олевську республіку. Вона діяла з 21 серпня по 15 листопада 1941 року в період Другої св. війни на території Олевського району, який з 20 жовтня 1941 входив до складу Генеральної округи Житомир.