​Житомирян кличуть в Фінляндію на ягоди й овочі

Чимало житомирян щороку, починаючи із кінця квітня, їздять до Європи на роботу.

За сезон можна заробити до 3,5 тисячі євро. 

Один з перспективних та популярних став північний напрямок – у Фінляндію їдуть не тільки на ягоди, але й збирати овочі та коренеплоди.

«Кожного літа фінські фермери потребують допомоги іноземних робочих, і як результат подібні літні поїздки стають все більш популярні серед українців. Але не думайте, що по приїзду наші співвітчизники відпочивають і засмагають, а їм за це платять гроші. Подібні поїздки – це перш за все виснажлива робота, і, як результат – заробіток. 

Не рекомендую думати про такі заробітки людям в яких проблеми зі здоров’ям (хвора спина, ноги, нирки, надмірна вага і т. д.). При правильному підході з Фінляндії можна привезти не тільки гроші, які не заробиш в Україні, а ще й море позитивних емоцій, яскравих спогадів та шалене бажання повернутись назад», – розповідає координатор Людмила Харчук.

Охочим виїхати на сезонні роботи до Фінляндії наступного року треба врахувати такі нюанси: працювати у цій країні можна тільки маючи фінську робочу візу. Роботи на ягодах не завжди є на всі три місяці, частіше на півтора-два, тож треба це мати на увазі.

«Для початку, якщо в когось виникають якісь страхи чи сумніви: їхати чи не їхати – то замотайте їх у вузлик і запхніть подалі,а ще краще спалити. Фінляндія подобається всім-починаючи з жителів колишнього СРСР, і кінчаючи педантичними німцями і веселими тайцями. Робота подобається не всім – важка (перші два тижні ви будете проклинати всіх, хто якимось чином причетний до вашої поїздки), іноді нудна, іноді погода “сюрпризить”. 

Саме головне – не впадати в паніку і ступор, не зациклюватись на грошах,а просто мовчки (а головне швидко і якісно!) працювати. Результат буде вище всяких очікувань! Далі одні плюси: риболовля (краща в моєму житті!), шоппінг – дівчата будуть в екстазі, купа нових друзів – як в Україні,так і поза нею,практика англійської (ще є час підтягнути – буде великим плюсом в Суомі), враження (тільки позитивні!) від природи,країни,людей… 

Не буду все перераховувати-спробуйте і відчуйте самі!І можете кинути в мене камінь,якщо хтось буде розчарований, – ділиться своїм досвідом поїздки на заробітки в Фінляндію Юрій Кузник.

FAQ

Яку зарплату я можу заробити?

Оплата праці як погодинна, так і за кількість зібраного урожаю. За годину там можна заробити щонайменше 8 євро включно з податком. Проте отримуючи платню, залежно від кількості виконаної роботи, навряд чи вдасться заробити більше, адже вона все одно залежить від вартості робочої години, встановленої у цій державі. Загалом, заробітки залежать від низки чинників,а саме, від культури, її урожайності, розміру господарства (на великих фермах можна працювати протягом 14 годин, на менших – від 5 годин на день) тощо.

Яке житло надається працівникам?

На зборі полуниці, малини, огірків та інших садових ягід та овочів фермери надають житло для літнього проживання, для працівників є матраци, подушки і ковдри, постільну білизну зазвичай беруть із собою. Обов’язково надається кухня для самостійного приготування їжі, на кухні, як правило, є холодильник, мікрохвильова піч, чайник, кавоварка, посуд.

На багатьох фермах є дров’яні сауни, якими можна користуватися щодня і топити їх, звичайно ж, самостійно. Якщо немає сауни, то душ повинен бути обов’язково, часто є і те, і інше. Більшість фермерів постійно покращують побут для працівників.. До слова сказати, не завжди хороші умови гарантують і хороший заробіток, буває навпаки, умови середнього рівня, а заробіток краще.

Скільки коштує таке тимчасове проживання?

Зазвичай працівники платять символічну для Фінляндії плату і, в основному, за воду та електрику. Середня плата – до 3 євро в день. Є ферми з безкоштовним проживанням. На тих фермах, де організовано харчування, плата, звичайно, може бути більше.

Яким чином працівники можуть купувати продукти в магазинах, адже ферми знаходяться на віддалі?

Частину продуктів на перший час беруть із собою, хоча зараз м’ясні та молочні продукти ввозити до Фінляндії заборонено, але, як правило, фермери періодично возять працівників в найближчі магазини.

Різниця в цінах на продукти не настільки значна, щоб везти здалеку важкі сумки. Часто фермери дають безкоштовно овочі.

Коли починається сезонна робота?

Збір полуниці починається в кінці червня-початку липня, малини – в кінці липня-серпня, огірків – у другій половині липня. Будь-яка сезонна робота залежить від погоди, і сказати точну дату початку робіт неможливо. Фермер сам скаже, коли до нього треба приїхати працівникам, а останнім, в свою чергу, чекати цього дня. По-перше, роботи, поки не поспіє ягода, немає, по-друге, навіщо витрачати гроші на прожиття, не маючи роботи?

Коли починається подача документів на сезон 2015?

Кількість робочих місць завжди обмежена – тому подавати документи потрібно завжди зарання: період формування списків припадає на вересень – листопад, все що пізніше – добір на додаткові місця. 90% місць віддається жінкам, все решта – чоловіки та сімейні пари.


За додатковою інформацією звертайтесь

067 83-47-140 Людмила Харчук

https://vk.com/suomilito2014 https://vk.com/dorogenka