Через девальвацію і зниження імпорту на Житомирщині дорожчають продукти – гречка на 50%

Українські магазини змінюють цінники на продукти щотижня. Це відбувається через девальвацію гривні та економічної кризи, стверджують експерти ринку, передає УНН з посиланням на Аgronews.ua

Аналітики консалтингової агенції “ААА” констатують, що найбільше зростання цін на продовольчі товари спостерігалося в останній місяць. Експерт Анна Колесник заявила, що середнє зростання цін на продукти в 2014 році – 15%. Особливо, подорожчали яйця (40%), курятина (32%), а також свинина і яловичина (25%).

За словами експертів, раніше зміни цін були обумовлені тільки сезонністю, проте сьогодні додалася економічна ситуація: девальвація гривні і зниження імпорту.

Також значно зросли в ціні тепличні овочі, молочні продукти та гречка. За даними з Житомирської, Тернопільської та Хмельницької областей, гречана крупа за листопад здорожчала майже 50%.

Разом з тим, окремі товарні категорії навіть подешевшали – зокрема, т.зв. борщовий набір овочів, який, за даними агентства “ААА”, подешевшав в 2014 році на 10% вартості.