Як воїну АТО максимально адаптуватися до мирного життя. Поради житомирського психолога

За словами психолога житомирського госпіталю Олени Масик, набагато важливіше, щоб рідні налагодили життя солдата на мирній території, пише “Сегодня“.

“Вдома бійцеві знадобиться чіткий розпорядок дня. Можна використовувати навіть звичайний шкільний щоденник, в якому буде розплановано час роботи, відпочинку і дозвілля.”

Масик зазначає, все має відбуватись  обов’язково разом з родиною. При цьому перший час ні родині, ні друзям не можна розпитувати солдата про те, що він пережив – адже це додаткова травматизація. Також друзі і знайомі категорично не повинні приходити в гості до солдата зі спиртним, адже алкоголь – сильний депресант. 

“Він не допомагає зняти стрес, а лише поглиблює його. Бажано також відмовитися від напоїв, що містять кофеїн: нервова система бійців і так збуджена, а кофеїн її стимулює ще більше. Краще пити трав’яні збори, соки і компоти.”

У перші дні повернення додому солдату треба вживати мультивітамінні комплекси, так як в стресових умовах організм швидко розтрачує всі свої запаси. Обов’язкові також щоденні фізичні навантаження: фізкультура, плавання або робота на городі, якщо він живе у селі. 

“Також допомагає, якщо в стресовій ситуації боєць протягом 15 хвилин записує все, що його турбує, на листочок, а потім – спалює його. Новини солдату також дивитися не рекомендується – хоча б у перші кілька тижнів”, – підсумовує психолог.