Андрій Новак презентував трифункціональну економічну модель

Економіст Андрій Новак, презентуючи студентам Житомирського агроекологічного університету книгу «Як підняти українську економіку» поділився баченням економічного становища України й шляхами виходу держави з кризи.

Економіст переконаний: проблем з економікою немає. Необхідно змінити підходи до її розвитку. Андрій Новак пропонує цілісну модель конкурентоздатної та ефективної української економічної системи в сучасних умовах  глобалізованих світових економічних відносин. Її суть – комплексний підхід – трифункціональна економічна модель, яка стоїть на трьох стовпах – виробництві, реалізації, розподілі.

З цими трьома функціями Україна має проблеми. Налагодивши їх роботу, можна на щось розраховути. Як це зробити – дає відповідь книжка Андрія Новака.

“У світі є дві категорії країн – розвинуті – куди ми всіх хочемо виїхати і нерозвинуті, такі як зараз Україна. Серед успішних країн є абсолютно різні. Є такі, в яких багато ресурсів, такі як США, Канада, Австралія, а є успішні кріїни, в яких ресурсів або дуже мало, або взагалі нема. Бельгія, Голандія, Швейцарія, Данія, Японія, Південна Корея, я вже не кажу про Сінгапур – ресурсів майже немає, але що таке Сінгапур ви вже десь бачили і чули, так?

Різні країни є успішними, але при цьому у всіх успішних країн є одна спільна риса, завдяки якій вони успішні. Всі успішні країни є такими, тому що кожна з них має власну економічну стратегію. В науці це називається «економічна модель розвитку країни». Німеччина має свою модель, Сполучені Штати мають свою модель, японці свою модель, і Китай, у тому числі, почав розвиватися 29 років тому тільки з того моменту, коли він перейшов і почав працювати по своїй економічній моделі. І от вона приносить такі плоди, які ми бачимо.

У чому проблема в Україні? 24 роки ми незалежна держава. Називайте мені українську економічну модель… Як в тому фільмі: «І тишинааааа…..». Наша проблема якраз в тому, чому ми відносимося до неуспішних країн, що не дивлячись на те, що ми 24 роки незалежна країна, у нас досі немає економічної моделі розвитку.

У 2012-му році, три роки тому на черговому з’їзді китайської компартії китайці урочисто оголосили, що вони завершили перший етап своєї моделі двадцятип’ятирічної і на цьому ж з’їзді затвердили наступний етап до 2042-го року, тобто на 30 років стратегію економічного розвитку цієї величезної країни.

А тепер поговоримо, як працює у нас економіка. Приходить до влади новий уряд, будь-який, не дивлячись на кольори й назви і з чого він починає свою роботу: «Наші папєрєдніки – дураки, ми – робимо все по- своєму». Проходить в середньому півтора-два роки, приходить новий уряд і що робить – «наші папєрєдніки – дураки, ми робимо все по-своєму». Знов через півтора роки приходить новий уряд – та сама пісня. А в Італії – план на 30 років, попередній був на 25, Японія працює чотирирічками, і навіть та нещасна радянська економіка розвивалась п’ятиріками – хоча б на 5 років була розпланована стратегія. У нас… немає плану навіть на рік. Зараз вже немає плану навіть на квартал. Уряд і вся вертикаль влади живе з дня на день. Пережити день. Пережити тиждень. Закрити місяць.

А може бути по-інакшому. Уявіть собі, що у нас в Україні, ми починаємо розвиватися з будь-якого моменту часу, хоч із завтрашнього дня, але по своїй, українській економічній моделі.

Ресурсів в Україні, ви самі знаєте скільки. За ресурсами Україна – це держава №1 в Європі. Найбагатша за ресурсами країна Європи – це Україна. А за рівнем життя – друга в Європі – ясно, що з кінця. На сьогодні, ще нижчий рівень життя ніж в Україні, серед європейських країн демонструє Молдова. Так от, враховуючи нашу тенденцію в економіці, і враховуючи їхню молдавську тенденцію, приблизно через 2-3 роки, а може й через півтора, у нас рівень життя буде нижчий, навіть, ніж у Молдові. І тоді анекдоти про «молдаван» стануть неактуальними, зате будуть говорити про нас «хахлів» з насмішкою. Це при наших-то найбагатших у Європі ресурсах.

Я думаю, що краще, щоб все-таки ми перейшли до своєї стратегії економічного розвитку, моделі, щоб наші дуже багаті ресурси перетворювалися на результат у вигляді збільшення рівня життя людей.”

«Альтернатива є!» – сказав студентам Андрій Новак, потрібно лише запровадити власну економічну модель розвитку України.