Житомиряни цілий день вшановували жертв ЧАЕС. Фото

Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, вдови, їх рідні та близькі, школярі, керівники області, міста, районних рад у місті Житомир, силових структур, численна громадськість вшанували пам’ять людей, які власним життям і здоров’ям затулили світ від атомного лиха.

Жалобні заходи розпочалися 26 квітня о 10 ранку біля меморіальної дошки першому Міністру Мінчорнобиля України Гергію Готовчицю та завершилися біля пам’ятного знака «Пожежним, які врятували світ» на вулиці Героїв Пожежних.

Учасники жалобних заходів поклали квіти до меморіалу працівникам органів внутрішніх справ – жертвам Чорнобиля біля Управління МВС України в області. Біля пам’ятного знака «Чорний біль» по вулиці Щорса відбувся мітинг. 

«Сьогодні вся країна вшановує пам’ять тих, хто 29 років тому ціною свого життя, ціною свого здоров’я не дав можливості розростись чорнобильській катастрофі до широких планетарних масштабів. Коли спорудили цей знак – «Чорний біль» – багато хто не міг зрозуміти задум автора. Але він очевидний: розколоте навпіл серце так, як розколоте на дві частини – до і після катастрофи – життя тих, хто знає, що таке Чорнобиль», – сказав голова облради Віталій Француз.

«Чорнобильці прекрасно розуміють, що покрити в грошовому еквіваленті всі ті пільги, які є в них та в інших категорій громадян, на сьогодні неможливо, – зазначив голова обласної ради. – Але ставлення до них має бути відповідне. Тому що згуртувавшись тоді наш народ показав, що можна приборкати навіть атом, так як згуртувавшись сьогодні ми показуємо, що Україну ми відстоїмо і вона буде незалежною, заможною. Віримо в це».

Дружина загиблого ліквідатора Світлана Слободенюк зауважила: «Всього у нас в області нараховується 190 вдів, і сьогодні нас зібралася маленька жменька – хтось бореться із хворобами, а когось і самого вже немає в живих. Ще не на одному поколінні відгукнеться чорнобильська аварія. Хай дзвони Чорнобиля нагадують всім нам про те, що ми повинні пам’ятати і не допустити помилок минулого».

За інформацією Управління ДНС України в області, у 1986 році 289 працівників пожежної охорони ліквідовували наслідки аварії на ЧАЕС. Відбулося покладання квітів до меморіалу «Пожежним, що врятували світ», жалобний мітинг за участю керівників області та міста, гостей із дружньої Японії – представників благодійної організації «Чорнобиль-Тюбу», яка системно опікується проблемами Житомирської області як найбільш постраждалого регіону від наслідків аварії на ЧАЕС.

Духовенство Свято-Михайлівського кафедрального собору провело молебен за загиблими. Отець Василій наголосив на тому, що сьогодні ми молимось не стільки за спокій душ героїв-ліквідаторів, тому що Бог прийняв їхню жертву, а більше за те, щоб вони бачили: живі пам’ятають їхній подвиг.

Прес-служба обласної ради