Будівельний десант з Житомирщини завершує перший етап опорних пунктів в найгарячішій точці Луганщини. Відео

У Луганській області захисні споруди на першій лінії оборони житомирські будівельники вже здають військовим, передають “События”.

Будівництво одного вогневого опорного пункту обійдеться бюджету в два з половиною мільйони гривень, підрахували в Міноборони. На 300 інженерних споруд, які зведуть по всій лінії розмежування на Донбасі, витратять понад 850 мільйонів.

Окопи – вириті, бліндажі – накриті, готові й укриття для бронетехніки. Але найбільше будівельники пишаються залізобетонною вогневою позицією.

“Це вогневе спорудження, воно виготовлено збірно із залізобетону, всі конструкції виготовляються на заводі, сюди доставляються автотранспортом і на місці вже монтується”, – говорить Дмитро Франчук, помічник виконроба.

Будівельний десант із Житомирської області працює поблизу найгарячішої точки Луганської області – Бахмутської траси. До кінця тижня обіцяють здати перший такий опорний пункт.

“Залізобетон у нас вже на три опорні пункти завезений, на одному змонтований, і ведуться роботи на ще двох”, – уточнив Олександр Нагаєвський, виконроб будівельного об’єкта.

Проектували захисні споруди за стандартами НАТО. Аналоги вже давно на практиці випробували у провідних арміях світу. Краш-тести опорних пунктів влаштували і на українських полігонах. Міністерство оборони – схвалило.

Задоволені оборонними спорудами і військові на передовій. Армійці самі вибирають місця для укріпрайонів і коригують роботи на всіх етапах будівництва.

“Прив’язка до місцевості, розміщення на місцевості, вибираємо точки, найкращі, і саме розміщення та встановлення їх, монтаж”, – зазначив Віктор Ковальчук, військовий куратор.

Всього планують звести близько 300 таких опорних пунктів по всій лінії.

Як писав Репортер, на Житомирщині від 10 квітня розпорядником коштів з будівництва інженерних оборонних пунктів визначено департамент містобудування, архітектури та будівництва Житомирської облдержадміністрації.