Опціони

Опціони укладаються як на біржовому, так і на позабіржовому ринку. До 1973 року торги велися на позабіржовому ринку. З 2013 – також на IQ Option.

У квітні 1973 на Чиказькій біржі опціонів вперше була відкрита торгівля опціонами. В останні роки торгівля опціонами здійснювалася  Американською, Тихоокеанською, Філадельфійською і Нью-Йоркською фондових біржах. Біржові опціонні контракти є стандартами, тобто полягають на стандартний період, включають один повний лот активу (акцій, облігацій, валюти).

Існують дві системи торгівлі опціонами на біржі. Основна відмінність між ними полягає в тому, що організована чи торгівля за участю “фахівців” або маркет-мейкерів.

Зокрема, на Американській фондовій біржі торгівля організована за допомогою фахівців, які виконують дві функції: діють одночасно як дилери та брокери. “Фахівцям” наказано виконувати операції з певними опціонними контрактами, і вони діють в їх відношенні як дилери та брокери. На біржах можуть працювати біржові трейдери, які ведуть торгівлю тільки за свій рахунок, купуючи за низькими цінами і продаючи за високими цінами, і біржові брокери, які виконують накази клієнтів.

На Чиказькій біржі опціонів ринок організований за допомогою маркет-мейкерів, які діють лише як дилери. У торгах беруть участь також власники лімітних книжок, у яких знаходиться книга лімітних наказів.

Маркет-мейкери повинні вести торгівлю з брокерами, які є членами біржі і виконують накази клієнтів. Маркет-мейкери володіють запасом опціонних контрактів і котирують їх з оголошенням ціни продавця і ціни покупця. 

Як правило, опціонами на певний актив займаються кілька маркет-мейкерів. Маркет-мейкеру заборонено виконувати накази клієнтів по закріплених за ним опціонах, але він може виконувати такі накази по інших опціонах.