Сербія змінює Москву на Баку

Доля «Турецького потоку» залишається під питанням. Сербія хоче скоротити залежність від російського газу і має намір підтримати будівництво труби з Азербайджану, що «важливо для американських партнерів». 

Прем’єр-міністр Сербії Олександр Вучич заявив про намір скоротити залежність від газових поставок з Росії та підтримати проект газопроводу, по якому в Європу піде газ з Азербайджану (Трансадріатичний газопровід, TAP).

«Ми готові диверсифікувати газові поставки до Сербії, що вкрай важливо для наших американських партнерів», – передає слова Вучич Associated Press.

Раніше США закликали країни Балкан відмовитися від участі в російському проекті газопроводу «Турецький потік» на користь TAP. Спецпредставник американського Держдепу з питань енергетики Емос Хокштайн в ході недавнього візиту до Греції зазначав, що диверсифікація поставок – найкращий спосіб забезпечення їх безпеки і газ слід отримувати з джерел, які не є російськими, хоча б для створення конкуренції.

Частка російського газу в споживанні Сербії становить близько 75%. Торік серби закупили 1,36 млрд кубометрів російського газу. За чинною угодою від 2012 року, в період до 2021 року поставки можуть бути збільшені до 5 млрд кубометрів на рік.

«Турецький потік» Росія вирішила будувати після того, як відмовилася від аналогічного проекту «Південний потік» через протидію Єврокомісії. Труба «Турецького потоку» повинна пройти по дну Чорного моря і території Туреччини до турецько-грецького кордону. Далі країни Європи повинні самі будувати необхідну інфраструктуру (на відміну від ЮП, проект якого припускав, що будівництвом на території кожної країни займеться спільне підприємство, де 50% буде належати «Газпрому»). Потужність «Турецького потоку» повинна скласти 63 млрд кубометрів, причому 14 млрд кубів будуть поставлятися в саму Туреччину.


Пока цена на газ ростет, пора заняться экономией. «ЕВРОФОРМАТ ИНЖИНИРИНГ»предлагает крышные котельные – эергоэффективные, надежные  и  экономные. Обращайтесь.