З Житомира мріють зробити місто майбутнього

У кожному місті є сотні молодих людей з баченням “ідеального міста” чи “міста майбутнього”. 

Такі ідеї націлені зробити місто більш зручним для життя його жителів через привнесення інновацій (технології, транспорт, екологія, лідерство). 

У суботу, 16 травня 2015 року, в Житомирі Представництво Європейського Союзу в Україні проведе хакатон «Моє європейське місто» – конкурс ідей, покликаний об’єднати творчу молодь та активістів заради інновацій в житті Житомира.

Мета хакатону – дати можливість молоді визначити актуальні проблеми Житомира та запропонувати зміни, реалістичні для втілення. 

Хакатон – це молодіжний майданчик для створення проектів, які допоможуть Житомиру стати містом відкритим до змін, конкурентоздатним, привабливим для інвестицій та ще більш європейським.

Організатори запрошують до участі в хакатоні «Моє європейське місто» громадських активістів та студентів. Захід відбудеться за підтримки Житомирської міської ради, міжнародної громадської організації «Сучасний Формат» та Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Ольжича в рамках проведення Днів Європи в Україні.

За результатами конкурсу проект-переможець отримає інформаційну та консультаційну підтримку від Представництва ЄС та місцевої влади.


Дата проведення: 16 травня, субота, з 10.00 до 18.00

Місце проведення: Житомирська обласна універсальна наукова бібліотека ім. О. Ольжича (м. Житомир, Новий бульвар, 4)


В якому форматі відбуватиметься захід?

До участі в хакатоні запрошуються до 40 активістів, які з допомогою модераторів розроблятимуть ідеї проектів в групах по 7-8 чоловік. Кожна група обере одну проблему, проект вирішення якої і представить як результат своєї роботи. Після презентації проектів учасники, шляхом анонімного голосування, оберуть один найкращий проект, який отримає підтримку.

Якою може бути тематика проектів для хакатону?

Тематично проекти можуть стосуватись будь-яких актуальних проблем міста та регіону, зокрема:

● модернізації системи освіти задля стимулювання креативності в школярів та студентів;

● формування мистецьких просторів міста для обміну ідеями між активними його мешканцями та створення можливостей для підтримки місцевих стартапів;

● вирішення питань інтеграції і порозуміння, етичних та культурних проблем (наприклад, виставки, події, поїздки, обміни);

● вирішення конкретних соціальних потреб жителів міста – житло, транспорт, медицина, робота, побут тощо;

● реформи в галузі місцевого бізнесу та забезпечення якісної взаємодії між бізнес-структурами та владою тощо.

Умови участі:

На участь у хакатоні можуть подавати заявки усі охочі мешканці Житомира та області. Для цього потрібно заповнити онлайн-анкету: http://bit.ly/hackathon-zhytomyr-eudays

Останній день реєстрації: 13 травня 2015 року. Відбір учасників відбуватиметься на конкурсних засадах. Про результати відбору учасників повідомлять 14 травня 2015 року.

Всі заходи проведені в Житомирі в рамках Днів Європи в Україні мають сприяти консолідації влади й суспільства задля вирішення нагальних проблем та потреб міста й регіону. Окрім конкурсу молодіжних проектів, також 16 травня на площі біля Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки відбудеться панельна дискусія-публічні дебати на тему «Чим Україна та Житомир можуть надихнути Європу? Чим Україна може збагатити Європу?».

Про розвиток подій Днів Європи в Україні #ЄС та #EUinUA.

Хакатон та панельна дискусія в Житомирі є частиною програми Днів Європи в Україні та відбувається в рамках інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні». Це серія інформаційно-просвітницьких заходів (публічних заходів, вуличних акцій, семінарів, тренінгів, круглих столів), які Представництво ЄС проводить в різних містах України. Мета кампанії – поширення європейських цінностей та підвищення рівня обізнаності українців щодо розвитку відносин між Україною та ЄС у різних галузях.