Записки сільського єврея. ​Записка сьома. Баба

Записка шоста.

Баба, до якої я пішов на квартиру після діда Міттерана, не вміла ні читати, ні писати і ніколи не була заміжньою.

Якщо ти живеш удвох із жінкою на квартирі, то не переспати з нею майже неможливо. Оглянувши бабу, я вирішив, що цього разу варіант безперспективний — їй було вже сімдесят два роки, вона мала пожовклу шкіру і хрипке дихання. Втім, була ще досить струнка для своїх років, худа і чомусь завжди ходила в спортивному костюмі і кедах.

Ця баба вже померла, і я не хотів би, щоб її дух постраждав від тої іронії, з якою я тепер ставлюсь до неї, але…

Коли я влаштовувався до баби, мені говорили, що у неї «паганий характер». Такі попередження від колгоспників, які не надають особливого значення подібним речам, важили чимало, та, на біду, я не відчув небезпеки.

— Хароший хлопець! — сказала баба, оглянувши мене. — Робитиме так, що аж ноги будуть підлітать!

Ця дивна для квартирної хазяйки заява нітрохи не засмутила мене. Я лише внутрішньо скептично посміхнувся — примусити мене працювати фізично ще нікому не вдавалось!

Перший вечір пройшов спокійно, мене тільки іноді трохи дивував голос баби — то він нагадував далекий грім, то в ньому відчувались інтонації тигра.

Ранок почався з крику баби над моїм вухом. Ні, це був не крик, а рев могутнього звіра.

— Вставай!! Вставай!!! — ревіла баба.

Я не ворушився, зразу відчувши, що мене чекає довга і нелегка боротьба.

— Вставай, бо получиш! — ревонула баба ще раз.

— А що таке? — бурмотів я, намагаючись зобразити гідність.

— Що таке, що таке?! — передражнила мене баба. — Гімно м’яке! Біжи до Дурня, позич у нього мішка! Картоплю перебирать будем! Вставай, й…п твою мать!!!

— До кого йти?!

Я тоді ще не знав, що в селі є Дурень.

— Та пішов ти к йо…ній матері! — ображено гаркнув тигр і, махнувши рукою, вийшов з кімнати.

З восьмої ранку до дванадцятої ми перебирали картоплю — отож, я вже чотири години був у безперервній роботі. Після того, як картоплю було перебрано, баба, могутньо дихаючи мені в обличчя, наказала:

— Тепер йди в Колодне! Там у магазині гречку дають, то будь трохи сміливіший — може, кого треба в очіріді пхнуть! Бігом!

Бігом не бігом, але я голодним поперся в село Колодне і повернувся під вечір, пройшовши кілометрів п’ятнадцять. Обіду в хаті не було, більше того — баба наказала мені приготувати картоплю для нас обох.

Я варив картоплю і мені здавалось, що я марю. Я, який і самому собі готував якусь дрібницю хіба що раз у місяць, тепер варив картоплю цілком працездатній сільській бабі, яка, до того ж ревла, як дикий звір. Але якби я в перший же день розпрощався з бабою, то заробив би в селі таку репутацію, що мене б взагалі ніхто не взяв би на квартиру.

Я вніс картоплю в бабину кімнату.

— Ти не потовк картоплю! — гаркнула баба.

Почувши таку команду, я мало не побажав, щоб це була остання картопля, яку баба їстиме. Але потовк картоплю і, навіть додавши масла, знову повернувся в кімнату. Думаю, що такого випадку в бабиному житті зроду не було і в цей момент вона уявила себе якоюсь надзвичайно високопоставленою особою. Повним неможливої величі рухом вона взяла картоплину, вкусила хліб і…

— Ти не підігрів мені хліб! — заревіла стара ідіотка. — Ти не вчитель, а гівно!

Не знаю, яке у мене в цей момент було обличчя, але те, що якісь внутрішні очі душі вилізли не знаю куди і мало не луснули, — це точно. Якби мої думки матеріалізувалися — тут би бабі й мученицький кінець.

А як мені мріялось нести в село світло освіти! Я був готовий обдарувати ним і своїх квартирних господарів. Та не так сталося, як гадалося. Якщо Міттеран вбачав у мені то казкові східні наїдки, то загадкового єврея – Ротшільда, що мав допомогти йому видертись на вершину багатства, то баба мріяла про денщика, козачка, пажа. Себе бачила царицею, княгинею чи ще чимось у цьому роді. А про що їй було мріяти в Бичках? Та вже ж не про образованіє!

Господарством баба майже не займалась. У неї не було ні корови, ні свині, лише декілька курей і город, на якому працював її п’ятдесятирічний племінник (баба називала його «сцикуном»). Вона любила дивитись кінофільми про «багату жизь» — фільми, в яких були виїзди на трійках коней, бали, гарно одягнені герої. Коли баба дивилась фільм, то могутній темперамент примушував її брати в ньому особисту участь.

— Чего вы от меня хотите?! — вигукував якийсь російський слабодухий «лишний человек», переслідуваний активною героїнею.

— Чого?! Чого?! — передражнювала баба, вступаючи в діалог. — Тебе!!!

Я з юності мав неприємний талант вивільняти в садистах їхні схильності, а потім довго і героїчно з цим боротись. Отож, щодня стара дияволиця прагнула показати мені свою неймовірну силу і лють. Я поскаржився на свою тяжку долю деяким знайомим. В селі баба вважалась целочкою, і мені радили допомогти їй в цьому питанні, але попереджували, що «навєрно, там і дрель не возьме».

Природна лють баби підтримувалася ще й тим, що я не подобався їй як мужчина — для неї я був надто слабохарактерний. Думаю, якби я й справді проявив себе «трохи сміливіше» — добре обматюкав би її чи ще щось в такому роді, то баба поводилась би спокійніше. І все ж різниця у віці була така велика, що абсолютно не зважати на мене, як на мужчину, баба не могла, і як тільки я залишався сам і починав роздягатись, вона тут же з’являлася в моїй кімнаті. Я висловив їй своє невдоволення.

— Ой-ой! — з люттю буркнула баба. — Воно мені треба?!

Але заходити продовжувала, що навело мене на певні думки. Задумавши вирішити бабине сексуальне питання, я запросив у нашу хату Дурня.

Дурень був в деякому сенсі ефектною особою. Як великий любитель футболу, він приходив грати з учнями на подвір’я нашої школи. Це був один з тих хлопців-алкашів, які не виїхали в місто, бо самогон дешевший за горілку, і тому тинялись по селу, неначе неприв’язані бички. Грав він дуже своєрідно — для нього, наприклад, не складало проблем на повному ходу врізатись головою в дерево — здавалося, що він навіть цього прагнув. Врізавшись головою чи обличчям, Дурень хвилини зо три лежав на землі, закривши обличчя руками, а потім ще з більшою енергією кидався в гру — бив по ногах, врізався в штангу головою або бив головою в іншу голову чи обличчя. Словом, складалось враження, що голова для нього абсолютно нічого не значить. Постійним суперником Дурня у цій справі був ще один такого ж типу хлопець. На повному ходу вони врізались один в одного, перевіряючи первісну камінну міцність своїх черепів.

Дурень був алкашем у свої двадцять два роки, мав сильну статуру і, як я помітив, подобався бабі, яка іноді майже дарма продавала йому самогонку.

В селі і в місті зв’язок молодого алкаша зі старою бабою — звичайна річ. Традиційним сільським варіантом є також зґвалтування старих баб молодими хлопцями. Звичайно, справжнє це зґвалтування чи організований бабами захід, потрібно дуже довго з’ясовувати.

Я не сумнівався в тому, що Дурень, якщо його добре підпоїти, може клюнути на бабу. Після цього сексуальні проблеми старої діви могли б пом’якшитись, вона б стала добрішою, була б вдячна й мені.

Отже, я запросив Дурня до себе, ми сиділи у моїй кімнаті і пили. Баба не з’являлась, хоча я не сумнівався, що вона бачила через вікно, як ми зайшли в хату.

Дурневі я не пояснював, чого від нього чекаю — такі речі в селі зрозумілі без слів.

Ми випили приблизно по склянці, коли двері відчинились. На порозі стояла баба. Цього разу вона була не в спортивному костюмі, а в нічній сорочці і незмінних кедах. Гнів і гордість палали на її обличчі, у певному розумінні вона була навіть прекрасною. Вона все зрозуміла.

Дурень, який добре знав про симпатії баби до нього, окинув її мужнім поглядом сільського пітекантропа, неначе говорячи: «Як ти хочеш, то я можу тобі коє-шо здєлать!». Я ж не знайшов нічого кращого, як ляпнути стандартне:

— О! Я бачу, що у вас, Ганно Степанівно, прекрасна фігура!

Не мовивши ні слова, стара весталка кинулась на мене, розставивши руки і шукаючи моє горло, наче панночка-відьма, яка згубила Хому Брута.

Руки були немічні, але сила її духу знову вразила мене. Їй подобався Дурень, можливо, вона навіть була закохана в нього, але принизитись не могла і спробувала зберегти гідність, самовиразитись, а самовиразитись вона могла тільки в бою!

Боролась баба настільки самовіддано, що я змушений був покласти її на ліжко, і вона продовжувала поєдинок, лежачи на спині, причому з-під її нічної сорочки виглянули спортивного типу сині труси. Все це, звичайно, було крутою сільською еротикою, але стало ясно, що бабин роман з Дурнем вже не відбудеться. Дурень сказав: «Ну вас, баба Ганя, на…» — і, забравши пляшку, пішов геть.

З єзуїтського чаду Міттерана я потрапив у пекельний вогонь сатанинської баби і майбутнє здавалось мені безпросвітним. Однак саме в цей момент містичні сили, які завжди відводили від мене будь-яку фізичну роботу, знову повернулись обличчям до свого улюбленця. Я помітив їхній вплив здавна, коли в юності працював робочим-шляховиком і виконроб буквально вимагав, щоб я ще з ранку залишав робоче місце і йшов додому. Тепер баба на собі відчула їхню могутність. Невдовзі у неї повністю пропала охота щось вимагати від мене, а потім я сам знайшов собі роботу — гратися з цуценям, яке баба завела.

І все ж близький фінал наших стосунків відчувався в усьому. Баба більше не вимагала роботи, але їла мене поїдом. У неї була астма, і коли вона почувала себе добре, то вдосталь ревіла, наче сповнений сили тигр, коли ж їй ставало погано, то мовчки йшла у свою кімнату, вражена невідповідністю між власним могутнім духом і немічною плоттю.

Поступово вигадлива на садистські експерименти баба почала звертатись до мене навмисно тихим голосом і на моє «Що?» відповідати громовим:

— Гівно!!!

Останній наш скандал був коротким. Одного разу я побачив у коридорі великий бачок із класичним запахом самогону.

Баба, проходячи мимо, щось пробурмотіла під ніс, звертаючись до мене.

— Що? — запитав я, відчуваючи бурю і заклинаючи її.

— Гівно! — торжествуюче заревіла баба. — Ти — гівно всране!

— Ах ти, старе падло, — сказав я, насуваючись на бабу. — Я — вчитель, а ти хто?!

Баба позадкувала до свого бачка з самогоном.

— Ти добре знаєш, хто ти, — резюмував я. — Ти — гівно!!!

Все зразу стало на свої місця, і на обличчі у баби з’явились страх і повага.
На цьому потрібно було б поставити крапку, але я вже закусив віжки.

— Стара паскудна самогонщиця, — нудотно патетично виголосив я, — зараз я піду до школи і подзвоню в міліцію, яка через тридцять хвилин буде тут!

Це був незграбний і неестетичний хід. Правда, якби я викликав міліцію, то, можливо, заслужив би повагу баби як «сурйозна» людина. Але я не зробив цього, і слава Богу — що таке квартирні проблеми у порівнянні з нечистою совістю?! Через декілька днів баба випровадила мене.

Пішовши з квартири, я мстив бабі, розповідаючи в селі про її жахливий характер, вона ж стверджувала, що я бігав перед нею голий.

Згадуючи своїх квартирних господарів, я думаю, що і баба, і дід Міттеран були сильними особистостями, які весь жар своїх душ розтратили у стиснутому просторі українського сільського космосу. Баба вже померла, дід, думаю, ще живий. Їхнє життя певною мірою було насиченим, пристрасним. Ці сільські демони боролись, ненавиділи, завжди програвали, але шукали себе.

Записка восьма.