Ковток отрути або ліки? 5 фактів про каву

Скільки кави в день пити безпечно і як цей напій здатний врятувати життя? Представляємо п’ять цікавих наукових фактів про каву.

1. Кава не шкідлива

Довгі роки багато людей намагалися уникати кави – вважаючи його явно нездоровим напоєм. Адже давно встановлено, що кофеїн прискорює серцебиття і підвищує тиск. Зрозуміло, кава не шкідлива, якщо мова не йде про екстремальні кількості. Норма – приблизно 200-300 міліграмів кофеїну в день. Це десь три-чотири чашки розчинної або дві-три свіжозвареної кави.


Специализированный профессиональный МАГАЗИН КОФЕ И ЧАЯ coffeetrade.ua предлагает профессиональные кофемашины. Для любителей чашечки кофе, так сказать, “с утра” – выбор огромный! 


2. Кава може бути навіть корисною для серця

Що ж стосується здорових людей, то для них кава може бути навіть корисною. Вчені з Університету Токіо, вивчивши історії 90 тисяч пацієнтів, з’ясували, що у віці від 40 до 70 років вживання однієї-двох чашок в день знижує ризик смерті на 15 відсотків. Якщо ж випивати три-чотири чашки кави в день, то шансів померти стає менше вже на 24 відсотки – цілющий ефект виявився навіть сильнішим, ніж у зеленого чаю.

3. Кава працює як антидепресант

Вчені з США підтвердили: кава покращує настрій. Причому дія це вельми потужно. Як показав аналіз історій 200 тисяч осіб, регулярне вживання двох-трьох чашок кави в день знижує ймовірність розвитку депресивних станів і навіть схильність до самогубства.

4. У кожного своя доза кави

На різних людей кава діє по-різному – в середньому максимальний підбадьорливий ефект настає через 30-60 хвилин і тримається три-п’ять годин. Втім, у тих, хто п’є багато кави, організм виводить кофеїн набагато швидше, і їм доводиться постійно підвищувати дозу. При цьому ще слабше і коротше діє кава на тих, хто курить і на жінок, що приймають протизаплідні таблетки – все це активує руйнуючі кофеїн ферменти печінки. А ось алкоголь, навпаки, навантажує печінку і уповільнює виведення кофеїну.

5. Кава без кофеїну небезпечна

Як же бути тим, хто дуже любить смак кави, але явно перебирає свою безпечну норму? Чи варто переходити на декофеїнізований напій? Відповідь – можна, але обережно. Справа в тому, що кофеїн там все одно міститься, а якщо думати, що його немає, то ризикуєш випити багато і перебрати.