Цікаві факти про Карпати

Самий високо розташований санаторій – в смт. Ворохта Івано-Франківської області на висоті 850 м над рівнем моря розташовані два санаторії туберкульозного профілю “Гірське повітря” і “Ворохта”.

Найзначніша палеонтологічна знахідка на території Карпат, яку можуть побачити туристи, що залюбки погодились на відпочинок в Карпатах ціни – це, ймовірно, місцезнаходження викопної фауни в селищі Старуня (тепер в Богородчанському р-ні Івано-Франківської обл.), Який став відомий на весь світ.

У 1907 р тут зовсім випадково були знайдені рештки тварин кінця льодовикового періоду. У потоку Лукавець Великий в озокеритній шахті на глибині 12,5 м було знайдено мамонта, а трохи глибше – волохатого носорога, гігантського оленя, різних викопних птахів та земноводних. Очевидно, сіль, озокерит, розчин нафти та безкисневі умови багна сприяли консервації старунських тварин. Радіобіологічним способом було встановлено, що носоріг пролежав тут 23 255 ± 775 років. Щодо того, як тварини тут опинилися, то цілком імовірно, що пізньопалеотічна людина в околицях Старуні полювала на них, заганяла в болото і там вони гинули. 

Результати всебічного вивчення старунських знахідок, здійснені в 1907 і 1929 рр Є. Незабитовським-Любич, М. Ломницьким та іншими дослідниками, друкувалися в кількох монографіях та в спеціальному журналі, який називався “Старуня”.

Сама високогірна конструкція – в 1996 р був встановлена на г. Говерла, на якій розміщено державні символи – жовто-блакитний прапор і тризуб.

Найвисокогірніше споруда – на вершині Піп Іван. Тут знаходиться кам’яна коробка, що була метеоролого-астрономічною обсерваторією. Урочисте відкриття відбулося влітку 1938 Головним астрономічним інструментом був астрограф з діаметром об’єктива 33 см.Під час Другої світової війни цей будинок, відомий як “Білий слон”, занепав і чекає воскресіння.