​Батьківщиною найдавніших квітів назвали водойми

Американський палеоботанік Девід Пилчер висунув теорію, що батьківщиною найперших квіткових рослин були водойми з прісною водою, а не суша, як передбачалося раніше.

Про дослідження, на підставі якого був зроблений цей висновок, він повідомив в журналі PNAS. Короткий виклад наводиться на сайті Індіанського університету, співробітником якого є Ділчер.

Вчений зумів встановити вік знайденого більше 100 років тому в Іспанії і Піренеях викопного рослини Montsechia vidalii. Дослідивши більше тисячі зразків, він визначив, що їм близько 130 мільйонів років.

Для проведення дослідження Ділчер витягнув з скам’янілостей невеликі фрагменти рослин, структуру яких потім досліджував під стереомикроскопом, світловим мікроскопом і сканирующим електронним мікроскопом. Весь процес зайняв шість років.

За словами вченого, рослина росло в озерах, весь життєвий цикл воно проводило під водою і розмножувалося без участі тварин-запилювачів. Швидше за все, у нього були відсутні корені, а квітки були позбавлені оформлених пелюсток. У кожній квітці дозрівало одне насіння – чоловіче чи жіноче. Насіння потрапляли прямо у воду, де відбувався процес запліднення.

Аналіз виявив зовнішню схожість Monteschia vidalii та існуючого в сучасному світі куширу Ceratophyllum – рослини, яка часто використовують для акваріумів.

Ділчер вказав, що попередній претендент на звання самого найстарішого квітки в світі – вимерлий рід Archaefructus sinensis, виявлений в Китаї, – також є водним рослиною. Він висунув припущення, що саме водойми були батьківщиною перших квіткових рослин, а не суша, як стверджує загальноприйнята теорія.

Дослідник вважає, що якщо вчені будуть більше знати про еволюцію квіткових рослин, то зможуть виявити альтернативи перехресному запиленню як способом їх розмноження. Необхідність в пошуку таких альтернатив виникла у зв’язку з тим, що експерти відзначають скорочення чисельності бджіл – комах, які найчастіше здійснюють перехресне запилення.

Австралійський ботанік Тейлор Філд (Taylor Feild) не погодився з висновком Ділчера про батьківщину квіткових рослин, зазначивши, що у водних рослин вище шанси зберегтися у вигляді скам’янілостей до наших днів, ніж у тих, які ростуть на суші.


Flora-Sakura пропонує букети квітів для різноманітних цілей. Скористайтесь послугою та замовте найдревніші рослини на землі – квіти. Хороший настрій гарантовано!