Чемпіонат світу по плаванню

У другий день турніру плавців на ЧС-2015 в Казані єдиний представник Росії у фіналах Кирило Прігода став сьомим на стометрівці брасом, француз Флоран Маноду знову піднявся на найвищу сходинку п’єдесталу, а Катінка Хоссу і Сара Сьестрем оновили рекорди світу.

ЧС з водних видів спорту. Фінали

Хоча надія у вболівальників жевріла до останнього, Пригода не зумів поборотися за медаль на стометрівці брасом у чоловіків. Напередодні він оновив національний рекорд, але вирішальний заплив у нього не задався – до повороту він був останнім, а на фініші – сьомим, показавши час гірше, ніж у півфіналі. А попереду розгорталася приголомшлива боротьба між олімпійським чемпіоном Кемероном ван дер Бургом з ПАР і світовим рекордсменом британцем Адамом Піті – перша половина дистанції залишилася за більш досвідченим південноафриканцем, але на другий Піті ліквідував відставання в 0,4 секунди і виграв торкання на фініші.

Королева спринту зі Швеції Сьестрем, в неділю обновила світовий рекорд на стометрівці батерфляєм, не заспокоїлася і у фіналі, скинувши з порожнього досягнення ще 0,1 секунди – 55,64. Яка стала другою датчанка Жанетт Оттесен вона привезла майже півтори секунди.

Ще одне досягнення планетарного масштабу поставила Залізна леді з Угорщини Хоссу – найближчу суперницю вона залишила далеко позаду, більш ніж у двох секундах. А рекорд американки Аріани Кукорс зразка 2009 року випередила всього на три сотих. Китаянка Е Шивень, три роки тому наробила галасу в Лондоні, тепер опинилася в фіналі останньої.

Першим серед плавців дворазовим переможцем ЧС-2015 став Маноду – на «полтинник» батерфляєм, який багатьма порівнюється з лотереєю, фактурний француз витягнув щасливий квиток, вигравши торкання у бразильця Ніколаса Сантоса. Репутацію дисципліни зайвий раз підтвердили поляк Конрад Черняк і, несподівано, досвідчений угорець Ласло Чех, ніколи раніше в успіхах серед спринтерів не помічений. Зате знаменитий бразилець Сезар Сьело Фільо, який перемагав тут останні два чемпіонати світу, тільки шостий.

Головним з півфіналів для російських уболівальників був той, де на стометрівці брасом боролася Юлія Єфімова. І лідер вітчизняної збірної підтвердила статус, як і в кваліфікації, ставши кращою – 1.05,60. Всього в чотирьох сотих позаду – чемпіонка світу та Олімпійських ігор в цій дисципліні Рута Мейлутіте з Литви. А такі корифеї, як американка Джессіка Харді і Рикке Меллер Педерсен з Данії у фінал зовсім не потрапили.

Продовжить боротьбу за нагороди і ще одна титулована росіянка – Анастасія Фесікова стала на стометрівці на спині шостий (59,55), близько секунди поступившись Емілі Сібом з Австралії.

Представництво чоловічої збірної Росії на аналогічній дистанції і 200-метрівці вільним стилем у порівнянні з півфіналами скоротиться вдвічі. У спіністов Євген Рилов показав п’ятий результат (53,14), переміг з черговим рекордом Океанії (52,38) австралієць Мітчелл Ларкін. Тоді як Григорій Тарасевич не зумів помітно поліпшити ранкові секунди (53,64) і залишився 11-м.

Олександр Червоних зачепився за фінал 200-метрівки з восьмим часом (1.46,45), тоді як досвідчений Данила Ізотов проплив на секунду гірше, ніж у кваліфікації (1.47,66) став 15-м і склав повноваження призера чемпіонату світу в цій дисципліні.