Через війну на Житомирщині зросла кількість нелегальної зброї

З початку року на території області тривають заходи з протидії тероризму та нелегальному обігу зброї і вибухових пристроїв. 

У результаті вилучено 114 одиниць вогнепальної зброї та 2 гранатомети, 58 гранат, більше 4 тисяч набоїв та майже кілограм вибухової речовини.

Ситуація на сході України значно вплинула на появу нелегальної зброї в інших регіонах держави. 

Переміщення небезпечних предметів відбувається різними шляхами, але всі вони незаконні.

– Поява необлікованої зброї та боєприпасів неминуче призводить до збільшення кількості злочинів вчинених з їх використанням, – каже начальник Управління карного розшуку УМВС Житомирщини Віктор Бугира. – Лише з початку року на території області зафіксовано 118 кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом зброї та вибухівки.

Нині майже сотні осіб оголошено про підозру у вчиненні кримінальних діянь, пов’язаних зі зброєю, у тому числі її носіння, зберігання чи використання. До судів у 2015 році уже передано більше 100 кримінальних проваджень за ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

– Обвинуваченим особам відповідно до санкції статті загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 7 років, – продовжує Віктор Бугира.

Лише цього року правоохоронці вилучили з незаконного обігу 114 одиниць вогнепальної зброї та 2 ручних протитанкових гранатомети, 58 гранат, 505 боєприпасів вибухової дії, більше 4 тисяч набоїв та майже кілограм вибухової речовини.

Серед вилученої зброї 3 автомати, майже тисяча набоїв та 9 гранат, які за оперативними відомостями, надійшли в область із зони проведення антитерористичної операції. Такі сувеніри на пам’ять, використані як аргумент у сімейних суперечках, останнім часом правоохоронці вилучають все частіше.

Зброя не прощає легковажного поводження і її наявність в оселі уже є фактором підвищеного ризику. Незаконне зберігання чи використання таких предметів, окрім потенційних небезпек, може стати приводом і для кримінальної відповідальності.

Прес-служба УМВС України в Житомирській області