У Житомирі провели обласну педконференцію

Традиційно освітянська конференція відбулася напередодні нового навчального року, 25 серпня, у Житомирському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.

Конференцію відкрив начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Вадим Калінін, який у своїй доповіді окреслив досягнення та слабкі сторони освіти на Житомирщині. 

Серед переваг: вагомі досягнення учнів, в тому числі й у складанні ЗНО, перемоги педагогів на конкурсах обласного і державного рівнів, відкриття дошкільних навчальних закладів, переведення котелень на альтернативні газу види опалення. 

Однак, зі слів Вадима Калініна, є ще над чим працювати: необхідно модернізувати комп’ютерне оснащення класних кабінетів, оптимізувати систему навчальних закладів, цілковито забезпечити автобусне підвезення вчителів та учнів до шкіл тощо.

konfv3

Вчителі, керівники навчальних закладів, міських та районних відділів освіти, органів місцевого самоврядуванні і виконавчої влади обговорили Концепцію розвитку освіти України на 2015-2025 роки, Закон України «Про вищу освіту», загалом всі ті перетворення, що відбуваються в галузі.

konfv4

Участь у роботі конференції брав голова обласної ради Віталій Француз. Він наголосив на тому, що, дійсно, освіта в Україні накопичила багато суперечностей і проблем. 

Вирішення їх є вимогою сьогодення та завданням усіх дотичних до цієї теми людей: учителів, батьків, учнівської молоді, науковців, влади. «Поряд із цим триває реформування місцевого самоврядування, об’єднання територіальних громад. Хоча бажання об’єднуватися в області поки що виявили всього 8 громад, в яких 25 жовтня відбудуть місцеві вибори, центральні органи влади вже передають на місця низку повноважень. Перш за все, це бюджетні повноваження. Тепер об’єднана територіальна громада сама розпоряджатиметься власними доходами і видатками. Це напряму стосується освіти. Вирішить громада ремонтувати садочок чи школу – будуть ремонтувати, те саме щодо закупівлі підручників, меблів тощо».

konfv2

У роботі конференції також брали участь народний депутат України Володимир Арешонков, заступник голови ОДА Ярослав Лагута, начальник відділу освіти дітей з особливими потребами Міністерства освіти і науки України Тетяна Симоненко.

Прес-служба обласної ради