У Житомирі запекло обговорювали кандидатуру Глушаниці через бурштин

У Житомирі відбулися запеклі громадські слухання щодо призначення Максима Глушаниці головою Держгеокадастру Житомирщини.

В сесійній залі ОДА зібралися представники різних громадських утворень, та воєнізованих формувань. Одні підтримували, інші – виступали проти кандидата.

Конфлікт реалізувався на фоні розподілу влади між силами, які діють на Житомирщині.

Максим Глушаниця – помічник народного депутата Борислава Розенблата, який є співавтором закону про “старателів”, який частково зупинив масовий незаконний видобуток бурштину на Житомирщині й знищення легень України – Полісся. Прийняття цього закону передбачає взяття під контроль держави видобуток бурштину. Посада начальника Держгеокадастру області необхідна ініціаторам цього закону для реалізації цих планів.

Натомість, на Житомирщині існує інша сила, яка гостро критикує Геннадія Зубка, Борислава Розенблата, Сергія Сухомлина і Олександра Рабіновича. Призначення Глушаниці, ці люди розцінюють як бажання Розенблата “підм’яти” під себе бурштин.

“Якщо раніше всі копачі від цього щось отримували й годували свої сім’ї, то тепер все піде Розенблату”, – звучить така думка від опонентів народного депутата.

Громадські слухання щодо призначення Глушаниці проходили гостро. З трибуни обласної ради від деяких виступаючих лунала нецензурна лайка. Противники кандидата не хотіли його слухати, адже взагалі не погоджувалися на його призначення. Замість Глушаниці вони пропонували зайняти цю посаду Юрію Кулачку, який вже очолював Держземагентство, але пішов з посади в АТО. Кулачок, на розчарування своїх прихильників, підтримав кандидатуру Глушаниці, на що почув репліку від Олександра Коцюбка, що “Розенблат йому знову щось пообіцяв і знову його кине, ми ж тут не лохи”.

Громадський активіст Олександр Ніколайчук, якому за боротьбу з незаконним видобутком бурштину розбили голову, підтримав Глушаницю, оскільки й сам являється помічником Розенблата. За це отримав репліку з залу від одного з противників закону про узаконення видобутку бурштину, що через нього 10 000 жителів північних районів Житомирщини в один день втратили прибуток в сім’ю.

Виступив і еколог. Він звернув увагу на те, що своїм “саранчізмом” ми можемо не залишити дітям і внукам нічого, тобто залишити, але пустелю, без води, рослинності, тваринного світу. “І куди ми будемо змушені переселятися – на Марс?” – запитав еколог.

Потім виступив Глушаниця. 

Закінчилося все тим, що учасники слухань розійшлись, так і не прийнявши рішення по кандидату, оскільки це не передбачає регламент. Кожен залишився при своїй стороні.

Рішення про призначення тепер за губернатором. Якщо він його не підпише, Глушаниця буде призначений в автоматичному порядку через деякий час, оскільки пройшов конкурс.

Очевидно що, непримиренність між сторонами зростає, ставки також. 

Фото з фейсбук сторінки Валерія Арушаняна