Кількість пожеж на Житомирщині збільшилось майже вдвічі

Всього з початку поточного року службою Цивільного захисту по лінії «101» отримано 4735 повідомлень про виникнення подій різного характеру на території області, повідомляють в ДСНС.

“Цього року пожежонебезпечний період істотно затягнувся та змусив добряче попрацювати як лісівників так і вогнеборців. Левова частку від усіх загорянь, що зареєстровані на території Житомирщини, сталися в екосистемах 639. Ліквідація подібних пожеж є досить складною. Масштаби розповсюдження вогню можуть бути величезними та призвести до знищення десятків гектарів території”, – зазначають рятувальники.

Однак не меншу небезпеку несуть у собі і пожежі в побуті, внаслідок яких щорічно гине та страждає значна кількість людей. В дим та попіл перетворюються цінності на мільярди гривень.

“Варто зазначити, що в порівнянні з аналогічним періодом минулого року у поточному кількість пожеж більше на 82% (2830 проти 1565 у минулому)”,

Помітно збільшилась кількість загиблих на пожежах. Якщо за неповні 10 місяців 2014 року у вогні загинуло 56 осіб, то в поточному році жертвами вогняної стихії вже стала 71 особа, серед яких одна дитина. 

“Зокрема, 14 вересня у Житомирі зафіксовано черговий випадок загибелі на пожежі. Під час ліквідації загоряння в однокімнатній квартирі, вогнеборці виявили бездиханне тіло 67-річного господаря. Займання на газовій плиті вдалося швидко загасити, однак чоловіку вже нічим допомогти не вдалося. За попередньою версією причиною загоряння стало порушення правил пожежної безпеки при експлуатації побутово-газового приладу”, – повідомляють пожежники.

Як правило, основною причиною пожеж із трагічними наслідками є необережне поводження з вогнем, насамперед при палінні. Також кількість пожеж зростала через порушення правил монтажу та експлуатації електрообладнання і пічного опалення

“Одним із резонансних прикладів зазначених вище причин є трагедія, що сталась у с. Кирдани Овруцького району. Під час пожежі у власному будинку загинуло одразу троє людей: мати та її двоє синів. За попередньою версією, причиною виникнення займання стало коротке замикання електромережі”.

Зважаючи на вищесказане, рятувальники Житомирщини застерігають.

“При експлуатації електроприладів необхідно бути особливо обережними. Зокрема, може закінчитися плачевно застосовування для опалення приміщення нестандартного (саморобного) електронагрівального обладнання або перевантаження електромережі, коли в одну розетку вмикаються декілька потужних споживачів електроенергії. Взагалі, лягаючи спочивати чи вирушаючи з будинку, слід вимикати усі електроприлади, окрім хіба що холодильника. Хочеться зазначити, що електроприлади та піч вважаються джерелами підвищеної небезпеки.”