​На Житомирщині масово всихають сосни

Впродовж останніх двох років в насадженнях державного підприємства «Житомирське лісове господарство» всихають хвойні насадження.

Науковці кажуть, що головним чином це викликане еколого-кліматичними факторами, глобальним потеплінням на планеті, зниженням опадів та підвищенням температурного режиму, повідомляють у ДП «Житомирське ЛГ».

Лісівники помічають, що спочатку всихають окремі дерева, далі – цілі групи дерев, а на кінцевій стадії розвитку хвороби – всихання охоплює значну частину деревостану.

«Наслідками цього є погіршення санітарного стану соснових насаджень. Деревина втрачає технічну придатність через «посиніння», а відтак і ринкову вартість, – вкотре наголошує директор Житомирського лісгоспу Руслан Карчевський. – Крім того, це створює ще й загрозу збільшення чисельності шкідників та поширення їх на суміжні ділянки деревостану».

На жаль, на сьогодні ефективних методів боротьби з цим явищем не знайдено.

Між тим, площа пошкоджених всиханням хвойних лісів в лісгоспі складає понад 2,1 тисячі гектарів. Відтак, площа насаджень, які потребують санітарних рубок, в підприємстві в порівнянні з 2013 роком збільшилася майже на 40%.