На Житомирщині родичі мобілізованих мало не вчинили самосуд над православними священниками за антиукраїнську пропаганду

Настоятель однієї з сільських церков на Житомирщині поширював серед віруючих роздруківки антиукраїнських статей із російських пропагандистських інтернет-сайтів та компакт-диски із проросійськими відеоматеріалами.

Про це повідомляють в прес-групі СБУ.

Священик “пророкував” швидку поразку військ антитерористичної операції на сході України. Він відмовлявся служити заздоровні молебні за мобілізованих воїнів і тих родичів своїх прихожан, які беруть участь у бойових діях на боці сил АТО.

“Інший настоятель, зловживаючи своїм авторитетом серед пастви, під час служби неодноразово відстоював перед прихожанами необхідність федералізації України за прикладом т.зв. “ДНР/ЛНР”. Він стверджував, що терористи нібито відстоюють цілі істинної церкви, та виправдовував діяльність представників РФ на незаконно анексованих і захоплених територіях нашої держави”, – йдеться в повідомленні.

Обурені місцеві жителі поскаржилися правоохоронцям на антиукраїнську позицію церковнослужителів. 

“Родичі мобілізованих селян були готові вчинити самосуд над священиками”, – зазначають в СБУ.

Співробітники спецслужби оголосили священнослужителям офіційні застереження про неприпустимість подальших протиправних дій, які шкодять державній безпеці України, та попередили про кримінальну відповідальність за злочини проти основ національної безпеки.

У разі продовження протиправної діяльності дії священників кваліфікуватимуться за статтями 109, 110 та 161 Кримінального кодексу України.