На сайті Репортер Житомира стартував проект «Музичний Житомир». Гурт “Разом ліпше”

У місті надзвичайно велика кількість гуртів, але не кожен про них знає, тому Репортер Житомира вирішив розповісти про них своїм читачам, виклавши інтерв’ю з кожною групою.

Перший гурт, про який розповість Репортер – «Разом ліпше».

Кількість учасників: 4.

Тетяна Маковицька, студентка, майбутня професія – менеджер, хобі: подорожі на роверах. Грає на укулеле, вістлі, вокалістка, пише тексти пісень ( http://vk.com/id74058287 ).

Олексій Чадюк, студент, майбутня професія – програміст (автоматизація управління), хобі: фотографія, програмування, монтаж відео, цікавиться фотоапаратами, технічними пристроями, гаджетами. Грає на гітарі, бек-вокаліст ( http://vk.com/bloodace ).

Сергій Чепоров, студент, майбутня професія – дизайнер, хобі: журналістика, фотографія, один із засновників проекту «Житомир FOREVER» ( https://vk.com/zt4everhttp://zt4ever.org.ua ) Грає на барабанах, перкусії, бек-вокаліст ( http://vk.com/cheporov_sw )

Андрій Талько, студент, працює програмістом (автоматизація управління). Хобі: живе музикою, «наймузичніший музикант», має укулеле на роботі, часто грає для себе і для колег. Грає на укулеле, губній гармошці, бек-вокаліст, пише музику ( http://vk.com/id196700963 )

Рік заснування: 2014.

Стиль: кантрі, блюз, реггі (елементи). Їхній стиль не слід плутати з фолк-музикою.

Брали участь у різних соціальних та культурних проектах, таких як: благодійний аукціон «З Україною в серці»; концерти, організовані громадською організацією «ФРІ Житомир» – «Співанка», «Поетична площа», Нічна екскурсія Житомиром; фестивалі: «Вулба», «АрТерапія», фестиваль авторської пісні «Мі-Сі-Соль»; виставка «7 картин на 7-мому небі» (ЖДУ ім. І. Франка), фото-виставка «Житомир в мініатюрі» (кав’ярня «Druzi&Каvа»); виступали у літньому театрі «Ракушка» на Дні Незалежності України та в арт-кав’ярнях міста.

– Яка історія створення групи?

Андрій: Треба почати з того, що в Житомирі існує молодіжний табір «Живи». Після табору були зібрання, на яких його організатори зібрали музикантів в гурток «Рокбенд». Так склалися декілька груп, в тому числі і наша.

Сергій: Спочатку ми були «Bakers» і виконували музику в електронному форматі (електрогітара, барабанна установка, бас-гітара), паралельно Андрій і Таня грали на акустичних інструментах, переважно для себе, інколи виступали. Десь півроку ми продовжували грати музику в електронному варіанті, а потім вирішили перейти на акустичний формат.

– Як виникла назва гурту?

Тетяна: Слово «ліпше» одне з моїх улюблених в українській мові. Спочатку я написала пісню, яка називається «Разом ліпше». Потім запропонувала її назву в якості назви гурту.

Олексій: Вона відображає нашу концепцію. У нас була можливість змінити склад гурту, але ми залишаємося разом, незважаючи ні на що.

Андрій: Є ще один підпункт: якщо ввести в аудіопошуку на сайті Вконтакті «Разом ліпше», то в результаті можна побачити тільки наші пісні.

– Де був ваш перший концерт?

Тетяна: Громадська організація «ФРІ Житомир» створила проект «Співанка». Гурти мали співати кавери (кавер-версія – авторська музична композиція у виконанні іншого музиканта чи колективу, – Ю. С.) на відомі українські пісні. Слухачам роздавали так звані «співаники» – тексти пісень для того, щоб вони могли підспівувати, як в караоке.

Олексій: Спочатку виконавців мало бути двоє, але так склалися обставини, що виступав лише наш гурт. Десь з годину ми грали кавери, а потім вже почали грати свої пісні. Ну а чого б і ні? Публіці сподобалось.

– Траплялися якісь непередбачувані ситуації на концертах?

Сергій: Буває щось стається. Інколи апаратура ламається перед самими виступами. Ми називаємо це «лажами», алеуспішно з ними боремося.

Андрій: Ми виступали на фестивалі «Вулба» без Сергія, тому що він поїхав відпочивати. Перед самим виступом знайшли майже тверезого барабанщика (сміється). Він ідеально відіграв з нами весь виступ, і це було дуже круто і весело.

– Яку ідею хочете донести до слухачів?

Тетяна: Наші пісні мотиваційні і змушують повірити у те, що проблеми мізерні. Потрібно завжди бути у гарному настрої, не впадати в апатію та у відчай.

– Плани на майбутнє?

Сергій: Ми хочемо записати альбом у студії, щоб це звучало якісно.

Тетяна: В нас скоро з’являться нові музичні інструменти, будемо звучати по-новому.

Андрій: В планах частіше їздити на фестивалі. А ще в Сергія є чудова дівчина, яка дуже класно грає на баяні, проте вона дуже сором’язлива. Ми її колись вмовимо зіграти разом з нами.

Олексій: Хочемо повернутися до гри на електрогітарі, бас-гітарі та повноцінної барабанної установки.

– Чи можна в Житомирі заробити на музиці?

Андрій: Складається таке враження, що в місті дуже велика кількість людей, яка просто звикла до того, що відбувається на великих сценах на площах. Їм не цікаво відкривати для себе такі напрямки як кантрі чи блюз. Вони призвичаїлися до того, що відбувається на екранах телевізорів, слухають лише певних виконавців і вважають, що музика житомирських гуртів їм не підходить.

Сергій: На жаль, в Житомирі просто немає де виступати. Хіба що в кафе. АрТерапія намагалася привернути увагу до кінотеатру «Жовтень» та зробити з нього арт-майданчик, проте там виникли певні труднощі, і мабуть, пройде багато років, перш ніж це станеться.

Андрій: Ми ще жодного разу не виступали платно. Треба певний час, щоб люди звикли, полюбили нас і самі хотіли приходити на наші концерти. Тільки тоді вони почнуть віддавати щось навзаєм. А поки що ми тільки віддаємо наш талант, досягнення та музику людям.

– Що ви побажаєте читачам «Репортера Житомира»?

Андрій: Слухайте «Разом ліпше», пам’ятайте, що робити щось разом набагато краще, ніж одному, зручніше, веселіше, ефективніше.

Сергій: Приходьте до нас на концерти, слухайте нашу музику, тоді у вас завжди буде тепло на душі.

Олексій: А ми постараємося передати і віддати це тепло на 100%.

Тетяна: Не важливо хто яку музику слухає. Важливо, щоб вона надихала та спонукала до дій. Не бійтеся нового, дізнавайтеся щось цікаве та слухайте українське.

Покликання на групу на сайті Вконтакті, де ви зможете послухати пісні гурту «Разом ліпше», подивитися відео та завжди бути в курсі всіх новин, що стосуються гурту:
https://vk.com/razom_lipshe

Юлія Скублєвська

З питаннями та пропозиціями звертатися до автора проекту за адресою: http://vk.com/foxy1815