Наталія Чиж: “Самопоміч” має стратегію комунального розвитку Житомира”

В сфері житлово-комунального господарства України розпочались реформи.

Про це під час прес-конференції у Житомирі в штабі міської організації політичної партії “Об’єднання Самопоміч” повідомила народний депутат України Альона Бабак.

“Перший фундаментальний крок в реформуванні ЖКГ України здійснено і і це прийнятий Закон України під номером 417 “Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках”. Цей закон вступив у силу 1-го липня цього року і, фактично, він розпочав етап реформування житлового і комунального господарства в нашій державі”, – сказала Альона Бабак.

Цим законом власникам житла в житлових багатоквартирних будинках надано право управління власним спільним майном.

Альона Бабак: “Ми були власниками житла, або житлових приміщень, але до цього ми не мали жодних механізмів управління нашим майном. Управління роботами будинку виконували будь-хто: мери, депутати, чиновники мерії, але не самі власники житла. Тепер же почався дуже складний процес – навчитися бути господарем у своєму домі. Потрібно ознайомитися з текстом цього закону, тому що для того, щоб управляти – треба знати свої права”.

До 1-го липня наступного року в кожному багатоквартирному будинку має бути створено ОСББ, або ж проведені збори власників будинку, на яких має бути вирішено: хто керуватиме справами будинку – самі мешканці, чи керуюча компанія.

Жителям квартир у багатоквартирних будинках важливо розуміти – в якому стані зараз знаходитися будинок, оскільки стан будинків різний.

Наразі ситуація в країні така, що в багатьох будинках власники квартир не можуть дати ради ЖЕКу, який абсолютно не реагує на вимоги жителів, які сплачують квартплату, відремонтувати, наприклад, затоплений підвал, або якісно залатати дах.

На етапі переходу від обслуговування будинків ЖЕКами до керування ними відповідальними власниками, важливо, щоб новообрані депутати міської ради та виконавча влада Житомира розуміли відповідальність за передачу будинків від комунального обслуговування, до того, що житомиряни самі почнуть приймати рішення щодо управління своїм житлом.

За словами лідера міської організації політичної партії “Об’єднання Самопоміч” у Житомирі Наталії Чиж, команда, яку вона очолює, розробила стратегію розвитку комунальної сфери Житомира до 2020-го року, яку найближчим часом презентує житомирянам та депутатському корпусу міської ради.  

“У нас є стратегічне бачення розвитку комунальної сфери Житомира” – сказала Наталія Чиж.