Наталія Чиж: “Соціальні ярмарки від “Самопомочі” покликані розвивати кооперацію між містом та селом”

Вже втретє “Об’єднання Самопоміч” влаштовує ярмарок “Віз щастя”, на якому житомиряни можуть придбати продовольчі товари за цінами від виробника. Цього разу ярмарок провели на Польовій. 

Ажіотаж був з самого ранку. Деякі фермери мусили їздити до себе на господарства по кілька разів, щоб добрати продовольства. Надія приїхала з Андрушівки, жінка каже: такі ярмарки надзвичайно зручні як для виробників, так і для місцевих мешканців.

“По-перше, трошки дешевше, і люди в якому районі живуть, швиденько збіглись, розкупили, і для нас добре, і для них це теж приємно”, – каже продавець хлібобулочних виробів Надія Шиманська.

Лідер “Об’єднання “Самопоміч” у Житомирі та організатор соціальних ярмарків Наталія Чиж розповідає: нинішній ярмарок має соціальне спрямування.

“Ті ярмарки, які були перші, а це вже третій за рахунком ярмарок, там були більш такі виробники промислового напрямку і було свято, а тепер ми робимо соціальні напрямки. Ми допомагаємо людям. Ми домовились з фермерами, ми запросили фермерів з Житомирської області, і вони погодились”, – розповідає лідер “Об’єднання “Самопоміч” у Житомирі Наталія Чиж.

За словами Наталії Чиж, на таких ярмарках фермери з усієї області можуть реалізовувати свою продукцію.

“Нашим фермерам, напряму виробникам, немає місця для торгівлі. Це є велика проблема нашого міста, а ми весь час говоримо про те, що з фермером як виробником ми маємо розвивати кооперацію, ми маємо піднімати село. Село має годувати місто, тобто містянин буде отримувати дешеву екологічно чисту продукцію, а село буде годувати своїх дітей. І це нормально. Але чомусь влада запропонувала виробникам місця на Житньому ринку, і місця не відповідають санітарним нормам. Саме тої продукції, яку вони хочуть продавати”, – розповідає лідер “Об’єднання “Самопоміч” у Житомирі Наталія Чиж.

Місцеві мешканці розповідають: тепер для того, щоб купити необхідні товари, не потрібно їхати до центру міста.

“Дійсно, зручно. І дуже влаштовує – у вихідний день можна приділити час і дешево купити, недорого”, – розповідає місцева мешканка Ксенія Піша.

“Тут влаштували такий ярмарок. Людям треба їхати на той оптовий і везти назад на чому, на таксі. А так ні, дуже зручно”, – каже місцева мешканка Тетяна Бакуліна.

“Об’єднання Самопоміч” і надалі проводитиме подібні ярмарки у різних районах міста.