​Новий сміттєпереробний комплекс зменшить навантаження на звалище і принесе додаткові надходження до бюджету, – Сергій Сухомлин

Сучасний сміттєпереробний комплекс з максимальним вилученням корисної вторинної сировини вже в найближчі місяці запрацює на житомирському сміттєзвалищі.

Першу лінію для несортованого сміття планують запустити вже 10 жовтня.

«Тут буде працювати 16 чоловік, кожен з яких буде відбирати окрему фракцію, за яку він відповідає. Всі ці фракції будуть звантажуватися сюди, знизу транспортер буде їх вибирати і відвозити, відповідно, на пакування, на пресування, на все інше. Надалі, я сподіваюсь, ми дійдемо до того, коли в нас буде роздільний збір сміття і люди до цього будуть звиклі, буде стояти ще одна лінія, на яку будуть привозити так зване чисте сміття, тобто окремо відібране скло, в окремих пакетиках – пластик, в окремих пакетиках – папір», – каже керівник проектів поводження з твердими побутовими відходами та проблем енергоефективності Валентин Стойко.

Площа житомирського сміттєзвалища складає більше 20 гектарів і сміття на полігоні продовжує накопичуватися кількаметровими шарами. Завдяки цьому інвестиційному проекту вдасться зменшити навантаження на полігон одразу на третину, розповідає перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин.

«Тобто, інвестор повністю інвестує свої кошти у ці лінії, в цей проект, а місто, знову ж таки, отримує покращення екологічної ситуації, зменшення навантаження на полігон, а також отримуватиме 20 відсотків прибутку від роботи цього підприємства», – каже Сергій Сухомлин.

Своєї черги на монтаж чекають також лінії переробки окремих фракцій: скла, пластику, та паперу, які можна використовувати як вторинну сировину. Валентин Стойко розповідає, що великим попитом у світі користується поліетиленовий флекс, який зараз у вигляді пластикових пляшок тоннами лежить на житомирському сміттєзвалищі.

«Зараз на вас приблизно 30 відсотків флексу. Нитки, ґудзики, і все інше. Це все звідси, а зараз ми, на жаль, все це ховаємо у землю і забруднюємо і природу, і екологію, і самі цього не розуміємо», – розповідає Валентин Стойко.

На полігоні побутових відходів вже кілька місяців працює система з дегазації, яка переробляє звальний газ у електроенергію та убезпечнює полігон від загорянь. Крім того, до міського бюджету від роботи біогазової установки щомісяця надходить близько 100 тис. грн. Подібну енергетичну установку планують встановити для переробки органічних відходів,  каже Сергій Сухомлин.

«Ці проекти ми будемо надалі розвивати, і є вже плани з будівництва біогазової станції. І після того, як буде введено лінію по сортуванню твердих побутових відходів, у нас залишатиметься органічна фракція, яка зараз, по суті, ховається у землю на полігоні, а за досвідом європейських країн, цю фракцію просто переробляють на газ», – каже Сергій Сухомлин.

Паралельно з поточною роботою новий комплекс перероблятиме сміття, яке вже накопичилось на полігоні. До того ж, вже заплановані роботи з рекультивації житомирського сміттєзвалища.