​У Житомирі більше 80 шахістів позмагалися за кубок Солідарності

У Житомирській науковій бібліотеці імені Ольжича напружена тиша: понад 80 шахістів змагаються за кубок Солідарності з шахів. 60-річні шахісти-ветерани та 6-річні діти, відомі гросмейстери та юні вихованці спортивних шкіл, всі вони прийшли продемонструвати свою майстерність у цьому виді спорту.

Перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин побажав учасникам успіху та зробив перший хід у турнірі.

«Я завжди, чесно кажучи, заздрив людям, які на хорошому рівні вміють грати в шахи. Це свідчить про рівень інтелекту набагато вище за середній. Цей вид спорту наразі фінансується на недостатньо підтримується на міському рівні. Наступного року ми переходимо від фінансування спорту у вигляді грамот та кубків до реального фінансування. Ми будемо підтримувати шахи, тому що це інтелект нації. Це інтелектуальний потенціал, який дійсно потрібен і Житомиру, і країні», – наголосив Сергій Сухомлин.

Олександр Рабінович додає, що у шахи грає з дитинства і не з чуток знає про користь цього виду спорту.

«Я сам граю у шахи практично щодня. Я зареєструвався на сайті і граю з усім світом. В дитинстві я займався шахами, недовго, але це дуже цікава гра. Я вважаю, що діти мають займатися шахами. Моя особиста думка, що шахи дуже сильно розганяють мозок, це дуже корисний вид спорту практично кожній людині», – каже Олександр Рабінович.

Григорій Ратнір привів на турнір трьох своїх дітей, кожен з них має спортивний розряд з шахів і рішуче налаштований на перемогу. Батько розповідає, що турніри такого рівня рідкість у Житомирі.

«І для того, щоб діти розвивалися недостатньо однієї тільки тренерської діяльності, має бути якийсь компонент гри з більш сильними суперниками, системної гри з прорахунком рейтингу, що безумовно дасть дітям можливість посилитись. І за такі зусилля Сергія Івановича можна сказати спасибі», – каже Григорій Ратнір.

Тренер з шахів дитячо-юнацької спортивної школи Роман Хитрич додає. що у місті багато талановитих шахістів, і маючи достатнє фінансування, Житомирщина може показувати на всеукраїнських змаганнях високі результати.

«Порівнювати бюджети різних областей, особливо такий серйозних як Київська, Львівська, Вінницька, звісно, незмірно. Це в десятки разів більше за фінансування нашої області. Думаю, що з приходом таких ініціативних людей ситуація покращиться. Ми будемо на це сподіватись», – розповідає Роман Хитрич.

Одним з переможців турніру став 10-річний Ярослав Новицький. Хлопець розповідає. що змагання у нього вже далеко не перші, тож у перемозі був впевнений.

«Ну, мені подобається. За 6 років я цього всього досяг. Я шестикратний чемпіон області і чемпіон багатьох змагань. Я хочу стати чемпіоном України, а потім, можливо, поїхати на чемпіонат світу», – каже хлопець.

Організатори кажуть. що надалі такі турніри проводитимуть регулярно, наступні змагання планують провести напередодні Нового року.