ZIK запускає проект журналістських розслідувань “Таємниці Ратуші”

З 19 жовтня в ефірі телеканалу ZIK стартує цикл програм «Таємниці Ратуші». Виконаний у кращих традиціях жанру журналістського розслідування, викривальний проект відповідає на незручні питання, фігурантами яких є найвищі очільники місцевої влади.

Цій прем’єрі передує показ документального фільму під однойменною назвою «Таємниці Ратуші: початок» (14 жовтня о 21:30). Логічно, що ZIK, «прописаний» у Львові та Києві, найперше розкаже про таємниці нинішнього львівського мера Андрія Садового.  

Для туристів Львів – європейський, із величезною кількістю мистецьких заходів, автентичними кнайпами. Атмосферний і комфортний для життя. Про інший Львів гості і не здогадуються. Зате його добре знають городяни. Львів із невиліковними транспортними, комунальними, санітарними, «забудовними» хворобами. Львів, який однією ногою стоїть на порозі екологічної катастрофи в образі Грибовицького сміттєзвалища. Львів, який став «дійною коровою» для місцевих князьків.

До слова, нещодавно Президент дав розпорядження про проведення перевірок використання держбюджету і кредитних ресурсів, спрямованих на виконання заходів із підготовки та проведення фінальної частини чемпіонату Європи-2012 року з футболу в Україні. 

У контексті нецільового використання коштів під час підготовки до Євро-2012 Теодор Дяків, екс-депутат Львівської міської ради, наводить один промовистий приклад: «Арматура закуповувалася для фундаменту стадіону, а це тисячі тон, в Дніпропетровську зразу за ціною в три з половиною рази більшою, ніж відпускна ціна заводу. Зрозуміло, чому в 5 разів став дорожчим стадіон. А це був тільки початок, тільки фундамент».

А Любомир Буняк, мер Львова у 2002-2005 роках, і досі не може оговтатися від цинічного знищення промислового гіганта «ЛАЗу», найбільшого автобусного заводу в Європі, на якому свого часу працювало понад 14 тисяч людей: «Свято пампуха, свято сиру, свято пива, свято вареника… Це все піар, піар. У Львові кафушка, кафушка, ще одна кафушка на кафушку. І все…». 

На сьогодні напівживе підприємство підконтрольне росіянам на чолі з Ігорем Чуркіним, племінником одіозного представника Росії в ООН Віталія Чуркіна. Російські власники навмисне «банкротять» «ЛАЗ», скорочують працівників, розпродують майно – цехи, гаражі, гуртожитки, які мер згідно з чинним законодавством мав би взяти на баланс міста.   

Ще є речі, взагалі невідомі пересічному загалу. Геополітичні ігри, в яких замішані агентурні спецслужби, щеплення чужорідних елементів у свідомість населення… 

Львівський міський голова настільки загруз в таємних хитросплетіннях, що тільки зараз, коли з’явилася загроза існуванню коаліції у Верховній Раді (в України як держави не так вже й багато, що називається, пасків безпеки), дедалі більше стає очевидно, хто ж такий Андрій Садовий.

ZIK – телеканал журналістських розслідувань. Недивно, що під час передвиборчих перегонів ми хочемо проаналізувати діяльність тих, хто знову претендує на владні повноваження. Тим більше, що мер Львова бачить себе у всеукраїнських масштабах. Тому у фільмі «Таємниці Ратуші» голі факти та аналітика. Це – наша головна зброя», – анонсує подробиці прем’єрного показу фільму керівник департаменту інформації медіа-холдингу ZIK Тарас Смакула.

«Наш проект – своєрідний зріз громадських настроїв, які зараз переважають. Багато спекуляцій, підмін понять, коли слова, картинка на екрані розходяться з діями і результатом. За биттям себе кулаком в груди, навстіж відчиненими дверима свого маєтку перед журналістами, носінням найширшої вишиванки, декламуванням «Пливе кача…», позиціонуванням себе як істинного вірянина Української греко-католицької церкви, відданого сім’янина, патріота-державника криється професійний піар… Ми хочемо допомогти глядачам критично сприймати однобоку інформацію, мислити рельєфно та усвідомити підкилимні механізми взаємодії чиновників, сховані в вузьких коридорах і кабінетах львівської Ратуші», – розповідає гендиректор медіа-холдингу ZIK Ігор Туркевич.

Сьогодні, як ніколи, на часі поняття «децентралізація влади». Хто і що вкладає в розуміння цього словосполучення? Що саме передбачає децентралізація – наближення влади до людей, передача фінансового ресурсу територіальним громадам, більші можливості і відповідальність? Чи повну концентрацію грошових потоків та ухвалення ключових рішень в одних руках? Показати, наскільки в дійсності готові регіони до збільшення не просто повноважень, а відповідальності – це головне завдання. Два Майдани мали б зламати паркан закритості перед  суспільством. Втім, вони лише його похитнули. 

Цикл «Таємниці Ратуші» ZIK відкриває ці зачинені двері, аби  кожен українець розумів, де закінчується брехня і починається правда.