Чому суд проти газети «Субота» став на бік Цимбалюк?

Прес-служба газети «Субота» оприлюднила інформацію такого змісту. Наводимо дослівно:

“В останній тиждень перед виборами прес-служба Любові Цимбалюк щодня поширює інформацію про свого кандидата на посаду Житомирського міського голови. Довірливі виборці читають, вірять і переживають за людину, яка має намір стати мером.

Однак у новинах, які розсилає прес-служба, мало позитиву. У цих повідомленнях із Любові Цимбалюк намагаються зробити слабку, ображену та знедолену жінку, яка у жорстокому світі чоловічої політики дарує усім свою любов. Такий образ людям подобається і вони готові їй все пробачити та проголосувати на виборах.

У вівторок, 10 листопада, прес-служба поширила інформацію про те, що в газеті «Субота» була надрукована «недостовірна та наклепницька інформація» про Любов Цимбалюк. Додавалася також копія позовної заяви до суду на видання. Прес-служба акцентує на тому, що автори матеріалів спекулюють трагічними подіями під час Революції Гідності, а Любов Цимбалюк є «чесним політиком і добросовісним кандидатом». Чи чесний політик воює з медіа, які пишуть правду? І де була Цимбалюк, коли ці медіа воювали з Януковичем? Тихенько сиділа і берегла сотні гектарів землі для своєї сім’ї? Чи буде такий мер захищати інтереси простого житомирянина?

У позовній заяві Любов Цимбалюк вимагає спростувати недостовірну інформацію та стягнути з редакції газети 1 млн. грн. моральної шкоди, який вона «тіпа» передасть на дитячі будинки.

Через, два дні, 12 листопада прес-служба знову розсилає свій матеріал «Суд став на сторону Любові Цимбалюк у спорі з «Суботою». Для більшого ефекту додається постанова Богунського районного суду. Цей документ на три аркуші з переліком статей законів очевидно втомлює і читачів, і самих журналістів. Пафосно звучить лише назва публікації, але її зміст безглуздий. Якщо прес-служба Цимбалюк озвучує неправду, то чого слід чекати від самої Цимбалюк?

Любов Цимбалюк може звинувачувати кого завгодно, але її методи політичної боротьби теж ідуть в розріз із законом. Наводимо конкретні докази.

Юридичне пояснення стану справ надає адвокат Роман Орєхов. По-перше, на адресу редакції газети «Субота» надійшло повідомлення від Богунського районного суду міста Житомира про те, що розгляд справи відбудеться 12 листопада о 10.00. Представник видання прибув у визначений час, але з’ясувалося, що все давно вже вирішили без його участі. У суді повідомили, що справу розглянули 11 листопада і показали готову постанову.

У той час як прес-служба Любові Цимбалюк розкидалася позовною заявою по сайтах, редакція газети «Субота» навіть її не бачила. Добре, що хоч вдалося почитати цей документ в інтернеті.

Адвокат Роман Орєхов наголосив, що не меншим порушенням законодавства стало те, що позов розглядав Богунський районний суд, хоча це не входить до його компетенції. Справою мав би займатися Житомирський районний суд. Відтак, рішення прийняли на користь Любові Цимбалюк. Чи не застосувала кандидат у мери своїх важелів впливу на судову гілку влади?

Якщо уважно почитати постанову, то найбільше суддю не влаштовує стаття в газеті «Субота» №47 (826) із заголовком «Чи потрібна Житомиру байдужа до нього людина?». У тексті судового документу йдеться: «Зазначена публікація прямо стосується кандидата на посаду Житомирського міського голови Цимбалюк Л.В. і містить заклики не голосувати за неї на повторному голосуванні з чергових виборів Житомирського міського голови, яке відбудеться 15.11.205 р. Зокрема, у статті зазначено: «Як пише Цимбалюк на всіх бігбордах: «Любов переможе». І дійсно, любов переможе, але я особисто дуже сподіваюся, що не Любов Цимбалюк. Бо як на мене, який може і допускає помилки чи реалізує не дуже вдалі проекти, але хоч щось робить, ніж абсолютно байдужа до міста людина».

Чим керувався суддя? Автор статті лише сподівається, що переможе не Любов Цимбалюк, але не закликає не голосувати за неї. При цьому, суд нічим не обґрунтовує свій висновок.

Любов Цимбалюк та її вірна прес-служба зарано втішилися. Редакція газети «Субота» подала апеляційну скаргу на це рішення. Таким чином, зараз воно не має жодної юридичної сили.

Навіщо прес-служба Любові Цимбалюк вводить житомирян в оману? На чию ж сторону насправді став суд? Елементарний доказ: пані Цимбалюк просила 1 млн. грн. за моральну шкоду, а суд пробує стягнути з газети «Субота» скромний судовий збір у розмірі 487 грн. 20 коп. То хто виграв суд і які санкції загрожують тижневику?

Якщо прес-служба кандидата в мери так перекручує факти, то важко уявити, про що вона писатиме, коли Любов Цимбалюк стане міським головою. Зараз «чесний політик», а потім буде «чесний мер»?

Можливо, не всі виборці знають, що кожне повідомлення від прес-служби кандидата в мери інтернет-сайти розміщують за гроші. Такі новини навіть маркуються по-особливому. За те, аби вони вийшли в інтернет, кандидат заплатила кошти, а сайти охоче їх розмістили, бо коли ж, як не перед виборами журналісти зможуть заробити.

Любов Цимбалюк дозволяє собі звинувачувати газету «Субота» в тому, що видання завдало непоправну шкоду її діловій репутації. Прикро, що людина ріже гілку, на якій сидить. Рідна прес-служба кандидата в мери псує імідж політика. Пишуть про чесність, а самі поширюють брехню. Відповідальність перед законом прес-службу не лякає, бо Цимбалюк її захистить?

Любові Цимбалюк не подобається, що газета «Субота» написала, скільки землі має вона та її родина. Усі факти можна легко підтвердити офіційними виданнями, в яких кандидат в мери публікувала оголошення, про які, мабуть, забула. Нагадуємо пані Цимбалюк та всім житомирянам: згідно оголошень розміщених в ЗМІ родині Цимбалюк належать ділянки на території Камянської сільради: Цимбалюк Л.В., – площа 0,4732 га, Цимбалюк П.В. (чоловік) – 1,0850 га, Цимбалюк П.П. (син) – 1,0850 га, Бондарчук Н.В. (сестра) – 1,0850 га, Марчук Д.О – 1,0850 га, та інші члени родини Марчук О.А – 0,5017, Бондарчук В.М. – 1,0850 га. Не обділена і мама в.о. мера: Вручинська Т.Ф., яка має 1, 0896 га і також не в Олевську, а під самим Житомиром. Про розміри земельних ділянок батька Володира Вручинського, які вимірюються сотнями гектарів, газета «Субота» обов’язково напише.

Чи кожна житомирська родина може можливість отримати хоч 5 соток під Житомиром?

Житомир справді перед вибором. Мова йде не лише про мера, а про обличчя і стратегію розвитку міста на найближчий час. Примітивні методи політичної боротьби і порушення закону аж ніяк не красять політика, жінку, а тим більше палку і червону любов. Чи ж виграють житомиряни, які поведуться на це?”