На Житомирщині прокуратура врятувала 722 гектари землі

Прокуратурою Житомирщини вжито заходів представницького характеру щодо попередження вибуття із державної власності 722 га землі вартістю майже 20 млн грн.

Позов органів прокуратури області про визнання незаконними та скасування розпоряджень голови Чуднівської райдержадміністрації, визнання недійсними договорів оренди земельних ділянок площею 722 га та їх повернення до державної власності задоволено судом у повному обсязі.

Установлено, що головою Чуднівської райдержадміністрації у 2011 році видано розпорядження про надання дозволів на розробку проектів землеустрою на земельні ділянки площею 722 га вартістю 19,6 млн грн на території п’яти сільських рад для ведення фермерського господарства.

У подальшому відповідні проекти затверджено та укладено договори про надання в оренду терміном на 25 років зазначеної площі землі для ведення фермерського господарства.

Проте, землю надано з порушенням чинного законодавства, без проведення грошової оцінки, без підтвердження орендарем намірів використовувати угіддя за призначенням, оскільки відсутні необхідна сільськогосподарська техніка та інші засоби для обробітку великої площі землі.

Керівник фермерського господарства, отримавши більше 700 га землі, протиправно передав її в суборенду іншому товариству з обмеженою відповідальністю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

За рішенням Чуднівського районного суду земля має бути повернута до державної власності.

Прес-служба прокуратури Житомирської області