ПТУ Житомира на позачерговій сесії міської ради планують включити в мережу міського управління освіти

ПТУ Житомира можуть увійти в структуру міського управління освіти. 

А це – 80 мільйонів гривень, які міській раді треба буде відірвати з міських програм, щоб утримати систему професійної освіти. А це значить, що у місті буде менше ремонтів. 

Такий новорічний “подарунок” зробила місцевим радам держава.

Заходів компенсації цього навантаження, держава не передбачила.

Міські ради чекають обіцяних децентралізацією додаткових податкових надходжень, але поки, наразі, зростає видаткова частина.

Депутати міської ради Житомира обговорюють ідею звернутися до Уряду з проханням переглянути своє рішення про передачу ПТУ на баланс місцевих рад, або хоча б розділити цей тягар з обласним бюджетом, який визначає потребу в робітничих кадрах, а, відповідно, повинен брати участь у фінансуванні закладів ПТУ. Виходить так, що область в своїй більшості формує замовлення, а “віддуватися” за це має міський бюджет.

Наразі ж міська рада скликає позачергову сесію, щоб включити ПТУ в систему міського управління освіти.

Наскільки вистачить міцності місцевих рад, і чи не стане це рішення держави причиною соціального вибуху – покаже час.

Наразі ж у міській раді обговорюється питання проведення аудиту всіх ПТУ, щоб скоротити спеціальності, на які немає попиту на ринку праці, адже міський бюджет, якщо вже й береться утримувати ПТУ, не може собі дозволити фінансувати структуру ПТУ міста в такому вигляді, в якому вона є зараз. 

Працівники сфери профтехосвіти не хочуть переходити на міський бюджет, оскільки знають, що їх очікує реорганізація – закриття навчальних закладів, оскільки місту Житомиру стільки училищ, які навчають робітничим спеціальностям не потрібно – більшість випусників після завершення навчання поїдуть на роботу в райони області, а не залишаться у Житомирі. 

Існує загроза, що велика кількість дітей з малозабезпечених родин не зможуть навчатися навіть в ПТУ. Наразі кількість ПТУ в Житомирі достатня – всіх бажаючих абітурієнтів училища розбирають, але якщо частину закладів закриють –  та кількість ПТУ, що залишиться, буде не взмозі дати навчання всім бажаючим дітям із малозабезпечних родин. Таким чином держава залишить їх за бортом.

Знову ж таки, б’ють по голові просту людину, тих, у кого найменша зарплата. Реорганізація, яка стане наслідком самоусування держави від сфери профтехосвіти, погіршить права найбідніших сімей. 


РОЗПОРЯДЖЕННЯ

МІСЬКОГО ГОЛОВИ

від 22.01.2016 р. № 36 

Про скликання

четвертої (позачергової) сесії

Житомирської міської ради

Відповідно до ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» скликати четверту (позачергову) сесію Житомирської міської ради сьомого скликання 25 січня 2016 року о 9 годині в залі засідань міської ради.

На розгляд ради внести такі питання:

1. Про включення до мережі управління освіти міської ради закладів професійно-технічної освіти.

Доповідач: Арендарчук Валентин Васильович – начальник управління освіти міської ради.

2. Про виплату матеріальної допомоги.

Доповідач: Краснопір Вікторія Валентинівна – начальник управління праці та соціального захисту населення міської ради.

3. Про підтримку реалізації проекту «Розвиток системи теплопостачання міста Житомира».

Доповідач: Сергійчук Петро Миколайович – заступник директора КП «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради.

Міський голова С.І. Сухомлин


Сюжет на Житомир.інфо: