Різдвяний дух по-канадськи

«Різдво завершилося. Діти на деякий час залишили батьків у спокої», – так жартують канадці в після різдвяно-новорічний час, дивлячись на спокійну атмосферу в магазинах.

Знижки до 90 відсотків на всі різдвяні товари, починаючи від солодощів до одягу – магазини поспішають позбутися всього, що нагадує X-mas, адже попереду – ще одне велике свято, Великдень.

Проте що там Великдень, День подяки, Хеловін, тим паче якийсь там Новий рік, поряд із Різдвом! У передріздвяний час – ось справжнє шопінг-божевілля у магазинах! Таке враження, що канадці рік ощаджували гроші, щоб потім спустити тисячі доларів на декорації для дому та прибудинкової території, солодощі та делікатеси, подарунки для родини, друзів і колег. До речі, потім ті подарунки масово повертають знову в магазин, адже всім не вгодиш.

Шкарпетки – #1 подарунок

Що ж канадці найбільше люблять дарувати? Ви будете сміятися, проте шкарпетки ще ніхто не відміняв! Проте це не банальні вироби в чорному кольорі, а прикрашені святковим різдвяним орнаментом, часто – в елегантних упаковках.

«Коли мій чоловік був ще живий, і наші двоє хлопців були малими, одного Різдва я всім трьом вирішила подарувати шкарпетки. Отож, коли всі почали розпаковувати подарунки, старший син відкрив свою коробку і сказав із незадоволенням: «О, шкарпетки!», а за ним чоловік і молодший син теж розпакувати свої подарунки і повторили в такому ж тоні: «О-о, шкарпетки!», – розповіла мені, сміючись, 70-річна працівниця store «Winners» Емі.

Та що там шкарпетки! Потворні різдвяні светри – ось зірки продажів! Коштують такі «витвори мистецтва» в середньому 30 канадських доларів. На них зображено санта клауси, олені, ельфи, сніжинки та написи «Merry Christmas!». Такі светри носять тільки на Різдво і – з величезним задоволенням.

Ще одним популярним презентом є піжами, часто вони вже мають відповідний вигляд – святково запаковані та мають ярличок для підпису.

Усі подарунки мають бути гарними, тому обгортковий папір, коробки, різний декор є дуже затребуваними.

Гайда бавитися!

Про іграшки – це окрема розмова. Кожен дитячий відділ у магазинах буквально завалюється різноманітними іграшками. Під час цього Різдва хітами продажів стали іграшки «Star Wars», адже на екрани з успіхом виходив відповідний фільм. Крім того, діти божеволіють щодо «Play-Doh», «Shopkins», «Lego», ляльок-героїв із мультфільмів «Frozen», «Monster High», «My Little Pony». Ну, і звичайно, машинки різних видів таляльки Барбі – це на всі часи.

Кожному – презент

Відразу після Різдва, 26 грудня, є Boxing Day, під час якого магазини пропонують божевільні знижки на всю свою продукцію. Тому абсолютно ніхто не залишається без жаданого подарунка.

У закладах громадського харчування, які торгують кавою і пончиками, на Різдво є традиція – дарувати каву останнім клієнтам. Також часто покупець оплачує каву і булочку для того, хто прийде після нього. Здавалося б, дрібниця, але це дуже приємно.

Не дивно, що Різдво якщо не святкують, то хоча б шанують усі канадці, якого б віросповідання вони не були б. На власні очі бачила, як мусульманка купувала деякі різдвяні товари, якими вона планувала прикрасити свій будинок.

Що поїсти?

На Різдво прийнято збиратися великими родинами. Тому запас їжі – не зайвий. Як в Україні під Новий рік, так і в Канаді на Різдво, на людей нападає паніка, що вони можуть постраждати від голоду й вони буквально штурмують супермаркети. Жарти-жартами, а згідно з канадським законодавством, 25 грудня жоден заклад не має права працювати!

Варто віддати належне канадським супермаркетам – на великі свята вони намагаються продати дешевше популярні продукти, щоб усі мали чим поласувати. Так, на Різдво можна було дешево придбати індичку, фрукти, готові пироги та інші харчі.

Кутю канадці не готують і коли я вищезгаданій Емі розповідала про цю традиційну страву, вона дивувалася. Та і передріздвяного посту, здається, мало хто дотримується.

Усі люблять X-mas

«Ненавиджу Різдво, – зізнався менеджер «Winners» Горд, – У цей час дуже багато роботи!».

«А я навпаки – люблю!» – така думка іншого менеджера, Лінди.

Звісно, на Різдво у працівників сфери обслуговування – величезна зайнятість, проте святковому духу не можна не піддатися. І той самий Горд, який, на словах, ненавидить Різдво, купив собі смішний і потворний різдвяний светр і носив його, увесь при цьому сяючи.

Марія ХІМИЧ.