Рятувальники вчать житомирських рибалок, як поводитися на воді

3 січня рятувальники спілкувалися із житомирськими рибалками. Роз’яснювальну роботу провели, аби уникнути загибелі та травмування людей на воді. 

Про це повідомляють в управлінні ДСНС України в Житомирській області.

Під час заходу надзвичайники пояснили рибалкам, як безпечно поводитися на кризі, згадали сумну статистику минулого року та основні причини трагедій. А також пояснили, як правильно надавати першу медичну допомогу потерпілому при утопленні та охолодженні.

Рятувальники вручили любителям зимової рибалки наочну агітацію із важливими правилами безпечного поводження на водоймах. 

“Виходячи на замерзлу водойму, візьміть із собою палицю, щоб перевіряти міцність льоду. Ні в якому разі не перевіряйте його ударом ноги. Перші кроки треба робити, не відриваючи підошви від поверхні криги. Заздалегідь роздивіться, чи немає навколо підозрілих місць: лід може бути крихким (тонким) біля стоку води (наприклад, із ферми або фабрики), поблизу кущів, очерету, під кучугурами, у місцях, де водорості вмерзли у кригу. Обминайте ділянки, вкриті товстим шаром снігу. Значно тонший лід умісцях швидкої течії і там, де водойма впадає в іншу, більшу”, – застерігають надзвичайники Житомирщини.

Ртувальники радять обережно спускатися з берега, адже лід може нещільно з’єднуватися із суходолом. Йдучи групою, відстань між пішоходами не варто скорочувати менше, аніж на 5 м. Якщо лід почав тріщати, треба негайно повертатиса: не бігти, а повільно відходити, не відриваючи ступні від льоду.

Рибалки мають знати, що не можна пробивати поряд одна від одної багато лунок. Небезпечно рибалити на переправах, поблизу вимоїн та занадто далеко від берега. Рибалка повинен завжди мати під рукою міцну мотузку довжиною 12-15 м, а також дошку або велику гілку.

Працівники Управління ДСНС застерігають вирушати на водойми наодинці.