У Житомирі обговорили актуальні проблеми діалізу

Гостра ниркова недостатність – це захворювання, яке є результатом різкого порушення ниркових функцій. 

При гострій нирковій недостатності у хворого раптово знижується або повністю припиняється функціонування обох нирок, у результаті чого в організмі збільшується кількість продуктів азотистого обміну, порушується загальний обмін речовин.

У Житомирі обговорили питання порятунку людей з хворими нирками директор ТОВ «Медікалгруп-Україна» Ірина Савоста, головний спеціаліст з медичних питань ТОВ «Медікалгруп-Україна», лікар-хірург вищої категорії Роман Рудоквас, юрист ТОВ «Медікалгруп – Україна» Олексій Древицький.

За офіційною статистикою, в Україні зареєстровано близько 450 тисяч хворих з хронічним захворюванням нирок. З них тільки 5 тисяч лікуються методом гемодіалізу. Це близько 20% усіх пацієнтів, котрі його потребують (100 -120 осіб на 1 мільйон населення, для порівняння: у Європі – 150 осіб на 1 млн. населення).

Гемодіаліз – метод позаниркового очищення крові при гострій і хронічній нирковій недостатності, під час якого відбувається видалення з організму токсичних продуктів обміну речовин, нормалізація водного та електролітного балансів. Найбільш ефективним методом гемодіалізу є застосування апарату штучної нирки.

У Житомирській області таких хворих налічується 198 осіб, зокрема, у Житомирі – 63, у Коростені – 41, у Бердичеві – 36, у Новоград-Волинському – 31, а також 27 хворих перебувають на перитонеальному діалізі. Компанія «Медікалгруп – Україна» відкрила у цих містах чотири центри гемодіалізу на базі обласної та районних лікарень, загалом по Україні – 12. Завантаженість центрів досить висока: вони працюють у три зміни, причому одна процедура триває близько чотирьох годин. Якість процедури залежить від якості обладнання, витратних матеріалів, а також системи водоочистки.

ТОВ «Медікалгруп – Україна» представляє у нашій країні продукцію світового лідера з виробництва медичного обладнання – німецької компанії – Бі. Браун, яка нині працює у більш ніж 62 країнах. Це понад 54 000 співробітників, 140 дочірніх підприємств, які надають медичні послуги сотням тисяч пацієнтів у всьому світі. Група Бі. Браун входить до числа найбільших постачальників обладнання та матеріалів для охорони здоров’я на всіх континентах.

Надання медичної послуги гемодіалізу як замісної ниркової терапії в Україні – це 100% державна програма, і, відповідно, фінансується з бюджету.

«У травні минулого року ми вийшли на тендер з пропозицією на 30 % нижчою, ніж у конкурентів. А це – економія 6,5 млн. грн. для обласного бюджету, адже ми розуміємо, скільки людей потребують медичної послуги гемодіалізу, і скільки не можуть її отримати. Наша мета – зробити лікування доступнішим і ближчим для людей, збільшити кількість апаратів і ліжок для хворих в Україні загалом і у Житомирській області зокрема», – наголосила директор ТОВ «Медікалгруп – Україна» Ірина Савоста.

Найкращим вирішенням проблем людей з нирковою недостатністю є прийняття в Україні закону про трансплантацію. Він дасть хворим надію на нормальне і повноцінне життя. Але цей важливий для українців нормативний акт не виносять на обговорення в силу різних причин. Відтак, поки що хворі можуть сподіватися лише на збільшення кількості апаратів та ліжок для отримання процедури гемодіалізу.

Довідка.

Середній вік пацієнтів на діалізі в Європі – 64 роки. Близько 20% хворих мають вік понад 75 років. В Україні таких довгожителів одиниці: середній вік українського пацієнта на діалізі тільки 42 роки.