​Житомирський міський парк культури можуть перейменувати на честь його засновника в Шодуарівський парк

Без категорії

Житомирська міська рада розглянула петицію про перейменування Житомирського міського парку культури та відпочинку імені Юрія Гагаріна в Шодуарівський парк.

Про це на своїй сторінці в мережі Facebook повідомив автор петиції Сергій Фещенко.

Свою ідею житомирянин обгрунтував тим, що міський парк не має прямого зв’язку з радянським космонавтом Юрієм Гагаріним.

«Цей парк має безпосереднє відношення до особистості Барона Івана Максимільяновича Шодуара, який цей парк і заснував. По-перше, має восторжествувати історична й людська справедливість й Житомир має віддати гідну шану людині, яка заснувала цей парк, яким ми всі користуємось. По-друге, назва Шодуарівський парк залучить у Житомир туристів, адже з такою назвою парк змінить свою ауру й стане дійсно шляхетним піднесеним місцем, в якому варто побувати, хоча б 1 раз у житті. А це – додаткові надходження у наш міський бюджет, одним словом розвиток міста», – написав Сергій Фещенко в тексті електронної петиції.

10 лютого 2016 року відбудеться громадське обговорення цього питання. Про це повідомила секретар міськради
Наталія Чиж.

«З метою увічнення пам’яті Івана Максиміліановича Шодуара в місті Житомирі, на базі садиби якого і був створений парк культури та відпочинку, планується організувати та провести 10 лютого 2016 року о 16.00 год. в приміщенні міського Палацу культури по вул. 1 Травня, 12/5 громадське обговорення даного питання.Також, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» питання перейменування парків відноситься до компетенції міської ради», – повідомила Наталія Чиж у відповідь на петицію та факт її підписання.

Після проведення громадських слухань, в міській раді зареєструють проект рішення, який винесуть на розгляд постійних депутатських комісій.

Парки, вулиці, сквери, провулки, проспекти та площі в Україні перейменовують в рамках декомунізаційних державних законів. Це означає, що Україна таким чином обриває будь-які зв’язки з тоталітарним режимом.

Наталія Дехтієвська