​У Житомирському військовому інституті вдові воїна АТО пригрозили пониженням на посаді

Світлана Ковальова-Шулікова – вдова військовослужбовця, який загинув в часи найжорстокіших боїв за Савур-Могилу в липні 2014 року.

Жінка залишилась одна із трьома малолітніми дітьми. Вона – кандидат наук, викладач англійської мови в Житомирському військовому інституті ім. С. Корольова.

Світлана працює на посаді доцента на кафедрі іноземних мов в цьому навчальному закладі. Однак кілька днів тому їй повідомили, що невдовзі її понизять на посаді. Зарплата відповідно теж знизиться.

«4 січня до нас приходив начальник навчально-виховного відділу. Мене повідомили, хто яку посаду отримає. Я спочатку була на посаді доцента. Тепер мене переводять на посаду старшого викладача. Я була здивована, м’яко кажучи. 8 січня має бути вчена рада, яка затверджуватиме ці посади. Часу мало, тому я вирішила про це розповісти громадськості», – розповідає Світлана, вдова загиблого військовослужбовця

Підтримати вдову прийшли волонтери, військовослужбовці, побратими загиблого українського воїна та журналісти.

«Закон на стороні Світлани. Учасники бойових дій та сім’ї загиблих воїнів без конкурсу повинні проходити на будь-які посади. Можна було з порозумінням віднестися до Світлани, а не цькувати та змушувати нервувати», – каже волонтер Ірина Коцюба.

На територію військового інституту людей не пустили, тому на КПП вийшов начальник інституту генерал Юрій Даник. Він намагався спростувати слова Світлани про намір перевести її на нижчу посаду.

«Я обіцяю розібратися, щоб ви мали вірну інформацію. Немає такої ситуації. Мені прикро, що людині, яку я поважаю, створили психологічне напруження, надавши невірну інформацію, яка не відповідає дійсності. Те, про що ви кажете, такого немає», – каже начальник військового інституту Юрій Даник. Аби розібратися в ситуації, Юрій Даник запросив на територію інституту волонтерів та військових. Журналістів туди не пустив, наостанок сказавши:

«Якщо вдові справді казали, що переведуть з посади доцента на посаду старшого викладача, тоді я особисто вибачусь за їх дії. Будуть прийняті заходи, що вони розповсюджують невірну інформацію. Це не по-людськи, не по службовому».

Під час підготовки матеріалу стало відомо, що вдова Світлана Ковальова-Шулікова все ж залишиться на посаді доцента у військовому інституті. Це їй пообіцяв генерал Юрій Даник.

Активісти сподіваються, що подібні конфузи не з’являтимуться в майбутньому і громадськості не доведеться тиснути на владу, аби домогтися виконання законів.

Наталія Дехтієвська