Житомиряни, незважаючи на мороз, купаються в Тетереві

Кількасот людей прийшли на всипаний снігом пляж гідропарку. Тут сьогодні житомиряни відзначають свято Богоявлення. Найсміливіші, незважаючи на мороз -7°С, готуються занурюватися у воду.

Священики УПЦ Київського Патріархату провели службу, освятили воду та занурили хрест в ополонку. Після цього всі бажаючі насолоджувалися зимовим купанням в річці Тетерів. А таких цьогоріч було немало. В основному – це чоловіки. Жінок та дітей було менше.

Люди вірять, що на Водохреще вода стає цілющою. 



«Сьогодні енергетика значно сильніша, ніж зазвичай. Відчувається, що сьогодні свято!», – каже Олексій.


«Я як на світ заново народилася. Ось які в мене відчуття», – кидає поспіхом усміхнена Марта, яка, тремтячи, біжить огортатися рушником.

Більшість людей, як і Марта, поспішають до наметів зігріватися. Проте деякі моржі спокійно роздягнені стоять на морозі. Владислав після купання позує друзям на фото. Каже, що купався на Богоявлення вдруге.

«Мені не холодно. Відчуття класні. Всім раджу скупатися. Щоб не замерзнути, треба випити чаю, або трішки глінтвейну», – радить Владислав. 

Найбільше мерзнуть пальці на ногах та руках, тому люди одягають капці, загортаються в рушники та зігріваються в наметах з обігрівачами.

З-поміж відчайдухів – Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Вода тепла. В цьому році я вже другий раз купаюся. Після купання кращі відчуття ніж до. Спробуйте!», – запрошує скупатися Сергій Сухомлин.

Люди, які не наважилися зануритися в ополонку, обтирали водою руки та обличчя.

Хрещення Господнє – завершальне свято Різдвяного Циклу. Коли Ісусу Христу виповнилося 30 років, його хрестили в річці Йордан. Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися і в цю мить на плече його опустився голуб. Це був Святий Дух. Звідси й пішла традиція хрещення у воді.

Ізяслав, Архієпископ Житомирський і Овруцький: «В цей день Ісус Христос прийняв хрещення в річці Йордан. В пам’ять цього ми освячуємо воду. Ця вода є цілющою, вона зберігається і не псується увесь рік. Вода є помічна. В кого болить коліно чи голова, можна просто обмити цією водою і біль зникне. Ті, хто купаються у воді на Йордан, не хворіють і набираються здоров’я на увесь рік. Купайтеся, нехай Йорданська вода додає вам здоров’я!»

Отець Богдан, настоятель Свято-Михайлівського кафедрального собору: «Тіло і душа – єдині. Багато хто вірить, що, купаючись на Водохреще, очищаються гріхи. Але гріхи очищаються через велике покаяння, через віру. А купання – це поштовх для очищення душі. Господь підштовхує, щоб ми були ближчими до цього і робили добро».





Свяченою водою освятили всіх присутніх.











В наметах після купання зігрівалися.



Зі сцени, яку облаштували біля річки Тетерів, лунали веселі українські пісні. 


Дівчата пригощали всіх бажаючих гарячим чаєм та кашею.



Наталія Дехтієвська