Анжеліка Лабунська подала до суду на постанову Кабміну щодо надр

Голова обласної ради Анжеліка Лабунська подала до суду адміністративний позов, в якому вимагає визнати незаконними та недійсними зміни до постанови Кабінету Міністрів України щодо надання спеціальних дозволів на користування надрами.

Змінами передбачено, що обласна рада повинна надати погодження на видачу спеціального дозволу на користування надрами у дуже стислі – визначені Державною службою геології та надр – строки, за які неможливо всебічно вивчити це питання. І у разі, якщо обласна рада не надає відповіді у встановлені терміни, то Держгеонадра застосовують принцип «мовчазної згоди», а саме, вважають видачу дозволу погодженою.

Очільник депутатського корпусу впевнена, що Кабінет Міністрів України при внесенні змін не врахував порядок і процедуру прийняття рішень на сесіях обласної ради, що в свою чергу унеможливлює своєчасне надання погодження видачі спеціальних дозволів. Адже нормативно-правовими актами передбачено, що проекти рішень мають бути оприлюднені за 20 робочих днів до засідання сесії. Окрім цього, не враховано й терміни проведення чергових сесійних засідань.

Анжеліка Лабунська у позові зазначає, що вказані зміни нівелюють роль органів місцевого самоврядування під час вирішення питань надання надр у користування та зачіпають інтереси жителів територіальних громад області. Цими змінами Кабінет Міністрів України порушив низку законів і нормативно-правових актів, зокрема – Конституцію України, Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закон України «Про доступ до публічної інформації», Регламент обласної ради.

Адміністративний позов подано до Окружного адміністративного суду м. Києва.

Прес-служба обласної ради