Суші. Культура поїдання ролів і суші

Зараз суші можна покуштувати мало не в кожному районі великих міст, так і в невеликих містечках вони не рідкість. 

За бажанням, можна посидіти за столиком в кафе, а можна замовити додому доставку (например,  в магазине Суши GREEN –  суши Днепропетровск. ). А для тих, хто хоче готувати сам, в магазинах продаються навіть спеціальні готові набори для ролів.

Така широкомасштабна популярність ролів нерідко призводить до того, що в гонитві спробувати щось нове багато хто забуває, що в Японії велике значення має не тільки те, що є, але і як. Немає сенсу є японську їжу неправильно, тому нижче викладені правила японського етикету.

Отже, перше правило, яке все ж багатьма виконується – роли їдять, вдаючись до допомоги паличок (ні пальців, ні тим більше вилок). Головне – обхопити паличками рол і піднести до рота. Невірно також нанизувати рол або його вміст. Правда, іноді робиться поступка, і дозволяється їсти рол руками, попередньо ретельно вимитими.

Для паличок повинна бути запропонована керамічна підставка. Якщо ж її немає, то їх можна покласти на серветку. Класти палички просто на стіл – поганий тон.

Палички, на жаль, можуть бути не досить високої якості. Буде неприємно, якщо в процесі їжі, палички будуть колотися. Тому перед їжею рекомендується потерти палички один від одного. Це простий рух з легкістю позбавить їх поверхню від ледве помітних щепочек і шорсткостей.

У разі, якщо роли подані в загальному блюді, то перекласти їх на свою можна за допомогою зворотного боку паличок, що мають прямокутні закінчення. У процесі їжі можна вмочати ролл в соєвий соус. Головне правило – вмочати тією стороною, де знаходиться риба, але не рис. Пояснюється це просто – в традиційних ролах рис приправляється, а значить, соєвий соус можна повністю приховати його смак, порушивши досягнуту гармонію. Також не положено змішувати васабі і соєвий соус. Обидва компоненти відрізняються сильними смаковими відчуттями, тому їх змішання може знищити смак самого страви.

Роли спеціально подаються, нарізаними на порційні шматочки. Вважається, що їх розмір оптимальний для одного укусу. Відкушувати їх, як яблуко, неприйнятно.

До речі, що стосується імбиру. Дехто примудряється і його додавати до соєвого соусу і васабі, домагаючись непотрібного змішування смаку і гостроти. Насправді ж його роль гранично проста – перезавантаження рецептор, що відповідають за смак. Закусивши імбиром, черговий прийом ролу стане таким же смачним, як і в перший раз.