Як облаштувати дачу, якщо ви нічого не розумієте в ремонті

У вас є дача і, швидше за все, вона з дерева. Можливо, вона навіть обшита якимись дошками, але за 30-40 років від десятка шарів масляної фарби будинок виглядає як ілюстрація в Wikipedia до статті «Зневіра в архітектурі». 

Добре було б порадити поміняти обшивку, але це вже серйозні роботи, а ми обіцяли простіше. Отже, купіть шліфувальну машину, шуроповерт (найкращі знайдете в магазині “Бобер”) пару десятків дисків з зерном 60-80 одиниць і паперовий респіратор. За день прибрати стару фарбу з будиночка 6 × 6 зможе навіть одна людина. Ще за день можна все пофарбувати в один шар.

Зробити з радянської дачі будиночок в скандинавському стилі дуже навіть нескладно. Якщо хочете піти далі – повивчати, що таке стиль кейп-код. Ми впевнені, що саме кейп-код – те, що всім подобається, і рано чи пізно все до нього прийде. В обох випадках ви не помилитеся, якщо виберете сірий або темно-червоний колір для стін і обов’язково білий для лиштви вікон і дверей і коника на даху. Фарбу краще купуйте Beckers, фасадна фарба Dulux вважає, що білої можна бути всього два місяці, а з Tikkurila у нас одного разу теж були проблеми, так що радити їх не станемо.

Всередині будинку краще все, звичайно, оновити. Саме чистота і новизна дає приємний прилив сил приїжджати за місто частіше. Стару обшивку знімаємо, а перед тим, як будемо кріпити нову, стіни можна трохи утеплити пенофолом або мінватою, так продовжити дачний сезон можна буде ще на два-три тижні. Можна подумати, що це завдання на кілька тижнів, але вона займе пару годин.

Для обшивки вибирайте вагонку. Відсутність нормальних фарб змусило наших батьків фарбувати її оліфою, через що багато хто страждає алергією на вагонку досі. Але якщо скомбінувати вагонку (бувають ширше і вужче, головне, беріть сорт АА) з 10-15-сантиметровими галтелями і 10-12-сантиметровими підлоговими плінтусами, ви не захочете повертатися в місто. Якщо у вас маленькі вікна, вибирайте колір фарби світлішими, а якщо вам пощастило і у вас те, що називають професорської дачею, з квітами можна поекспериментувати і вибрати щось модне: темно-синій або попелясто-коричневий, головне – не порушуйте правило: лиштви й плінтуси повинні залишатися завжди білими.