Мер Коростеня не збирається виконувати закон про декомунізацію. Відео

Мер міста Коростень Володимир Москаленко не хоче демонтувати пам’ятники комуністичного минулого та перейменовувати вулиці, названі на честь провідників тоталітарного радянського минулого, пише “Житомир. today”.

Під час опитування, яке проводила Спілка вуличних комітетів, з’ясувалось, що 93,6 % мешканців Коростеня категорично проти демонтажу пам’ятників та перейменування вулиць. Мер міста підтримує позицію громади і посилається на норму Конституції, яка забороняє втручатися в повноваження місцевого самоврядування.

“Голова адміністрації не буде перейматися проблемами кожного населеного пункту, то занадто велика розкіш для цих населених пунктів, – говорить Володимир Москаленко. – Як йому піднесе Інститут пам’яті, до якого теж багато питань, так він одним розчерком пера і підмахне. Після того як він прийме розпорядження, ми обов’язково оскаржимо його. Якщо людей не спитають, ми подамо до суду на неправомірні дії голови обласної державної адміністрації. Я вважаю, що цей закон прийняли спеціально, щоб відволікти увагу людей від проблем економіки, війни та інших. Примітивне питання, не потребує інтелекту і знань, посварилися-побилися і забули про основне – про життя наших людей. Невже Президенту нема більше чим займатись, як перейменовувати вулиці в місті Коростені?”

Водночас очільник Житомирської ОДА Сергій Машковський вважає, що виконання закону про декомунізацію важливіше за бажання коростеньчан. В свою чергу, Москаленко заявив, що буде оскаржувати будь-яке розпорядження Машковського щодо декомунізації міста в судах.

“На рівні області створять відповідну комісію, яка відповідатиме за декомунізацію в області, – говорить Сергій Машковський. – Ми будемо, звичайно, звертати увагу на те, що там вирішить голова і органи місцевого самоврядування. Але в той же час є Закон про декомунізацію, який ми повинні виконувати. Комісійно буде прийматись рішення, і тоді вже будемо говорити по конкретним вулицям та конкретним містам. Це не вирішують органи місцевого самоврядування на даний момент, це буде вирішувати обласна комісія”.

На відео місцевого каналу пан Москаленко також твердить, що при перейменуванні у мешканців виникнуть проблеми з переоформленням адреси проживання у паспорті. Хоча згідно закону, адресу змінюють при бажанні.