Ірис німецький, посадка і догляд

Німецькі іриси є особливо поширений різновид бородатого ірису. Існує безліч сортів такого рослини, і всі вони здатні зайняти гідне місце у вашому саду.

З чого почати розводити ірис німецький? 

Час для посадки

Більшість фахівців-садівників впевнені, що іриси варто ділити, а також пересаджувати буквально відразу ж після цвітіння, так як це дає їм можливість прижитися до настання холодів. Однак якщо ви живете в тих краях, де осінь відрізняється теплотою і тривалістю, ви цілком можете собі дозволити не поспішати з пересадкою. Насправді, цю культуру можна садити практично в будь-який час року, як навесні, так і восени, ну і влітку після цвітіння. При цьому потрібно обов’язково пам’ятати, що німецькі іриси настійно рекомендується пересаджувати з інтервалом в три-чотири роки, так як в противному випадку вони починають вироджуватися.

Де посадити ірис німецький? Вибір місця. Грунт

Висадка німецьких ірисів повинна відбуватися на тих земляних ділянках, які добре освітлюються сонечком в першій половині дня. Найкраще вибрати для цієї мети схил або височину, що забезпечить нормальний відтік талої води. Вкрай важливу роль відіграє також наявність відмінного дренажу. Всі різновиди даної культури люблять багату поживними речовинами землю, тому, якщо на вашій ділянці грунт не відповідає таким вимогам, варто її удобрити. 

Обробка посадкового матеріалу

Якщо ви висаджуєте іриси навесні, потрібно насамперед обробити посадковий матеріал з використанням стимуляторів росту (наприклад, Екогель або Циркон). Також слід акуратно підрізати занадто довгі корінці і обов’язково видалити підгнилі ділянки. Щоб продезінфікувати коріння, їх можна потримати в розчині марганцівки близько двадцяти хвилин.

Висадка в грунт

Іриси висаджуються в такий спосіб – всередину невеликої лунки насипають горбок піску, після поверх в горизонтальному положенні акуратно викладають кореневища рослини. Далі слід розправити коріння і присипати їх грунтом так, щоб верхні ділянки кореневищ залишилися над землею. Після потрібно гарненько полити рослину. Якщо ви повністю зариєте кореневище, іриси можуть загнити. Відстань між окремими ірисами має становити близько півметра.

Чого потребує ірис німецький? Догляд за квітами

Основна особливість даної культури – це її любов до достатньої кількості світла і тепла. Якщо говорити про полив, то достатнє зволоження грунту відіграє особливу роль в період бутонізації. В цей час рослини потрібно поливати систематично і достатнім об’ємом води. Полив варто здійснювати тоді, коли грунт близько корінців підсохне.

Якщо ви правильно підготували ділянку для посадки, то німецьким ірісам вистачить тих поживних речовин, які вже є в грунті. 

Вкрай важливу роль відіграє своєчасна прополка ірисів. Їх коренева система знаходиться біля поверхні, і щоб не пошкодити її, варто усувати бур’яни вручну. Час від часу потрібно також дуже акуратно рихлити ґрунт. Зів’ялі квіти слід видаляти, так як вони здатні стати джерелом шкідників.

Після закінчення цвітіння у ірисів необхідно зрізати квітконоси, якщо ви не плануєте проводити розсаджування. Жовтуваті листя також варто підрізати, роблячи їх напівкруглими. У теплу осінь німецькі іриси цілком можуть розквітнути повторно, але після того, як їх листя повністю пожухнет, необхідно обрізати її в висоту близько десяти сантиметрів і спалити.

Перед морозами необхідно присипати оголені корінці рослин грунтом, а також замульчувати ділянку з використанням піску або торфу на вісім-десять сантиметрів. Якщо у вас можуть наступити сильні морози варто прикрити дане місце сухими листям або ялиновим гіллям.