Людмила Ніколаєнко і Руслана Лохіна: “Непорядні забудовники лізуть в центр – історичну частину міста”

Громадські активісти Людмила Ніколаєнко і Руслана Лохіна переконані, що земельну ділянку громадської забудови на Старому Бульварі в історичній частині міста в парковій зоні не можна забудовувати житловим масивом.

“Ми хочемо донести до громадськості якомога більше інформації, щоб попередити про загрозу – що хочуть всі землі переважно громадської забудови передати під забудову житлових багатоповерхівок”, – сказали у розмові з журналістом Репортер Житомира громадські діячки.

Також, з їх слів, по вулиці Дитячої Комуни на території біля 9-ї школи будівельна компанія планує будувати 20-ти поверховий будинок.

“Ми хочемо, щоб берег річки був вільний від житлової забудови, притаманної спальним районам, адже громадська забудова для того й потрібна, щоб бути доступною для громадян всього міста”, – каже Людмила Ніколаєнко.

“24 травня ми були на зустрічі у міського голови Сергія Сухомлина щодо ситуації із забудовою паркової зони в Житомирі. Він нам розповів про свої плани щодо реконструкції історичної частини міста, а щодо конкретної ситуації з будинками на Старому бульварі, з його слів, містобудівні умови забудовнику не видадуть, поки не буде проведено опитування житомирян”, – говорить Руслана Лохіна.

Зі слів жінок, ще важливо, що зараз починають спекулювати на АТОшниках.

“Але ж ми самі волонтери, ми з самого початку допомагаємо армії, і ми не проти АТОшників, ми за те, щоб АТОшникам давали житло, але нас хвилює майбутній вигляд нашого міста”.

“У нас є приклади забудови Максютова, Щорса, Польової, але непорядні забудовники лізуть в центр – історичну частину міста”, – каже Людмила Ніколаєнко. 

Житомир, згідно з переліком міст, з метою захисту традиційного характеру середовища населених місць України, на виконання статті 32 Закону України “Про охорону культурної спадщини”, затвердженим Кабінетом Міністрів України, відноситься до категорії історичного населеного міста. На таких територіях діють обмеження щодо здійснення сучасної забудови.

Хронологія захоплення громадської землі на Старому бульварі під багатоповерхівки, складена активістами: 

27.09.1983

Рішенням виконкому Житомирської міської ради народних депутатів № 603. Управлінню капітального будівництва Житомирського міськвиконкому було виділено земельну ділянку 1,9 га для будівництва літного театру, для чого було вилучено з землекористування землі 5 домоволодінь, двох дитсадків і 6000 кв. м. площі парку культури та відпочинку.

1986

Розпочато будівництво театру.

Даний об’єкт незавершеного будівництва мав статус спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

03.11.2004

Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Житомирській області та ТОВ «Інвестиційні технології» було укладено договір купівлі-продажу №5596, за яким Покупець придбав незавершений будівництвом об’єкт спільної власності за 375 000,00 грн. під зобов’язання завершити будівництво протягом п’яти років. 03.11.2004 – до 03.11.2009 р.

28.07.2005

Рішення виконкому Житомирської міської ради № 476 дає дозвіл на проектування реконструкції гастрольного театру під центр сімейного дозвілля.

26.12.2006

Житомирською міською радою та ЗАТ «Інвестиційні технології» було укладено договір оренди земельної ділянки площею 1,3798 га строком на п’ять років 2006 + 5 = 2011 р закінчується оренда.

14.02.2008

Рішенням виконкому Житомирської міської ради №103 погоджено реконструкцію гастрольного театру під торгівельно-розважальний та офісний центр.

13.08.2009

Пункт 6 рішення Житомирської міської ради № 552 погоджено продовження строку виконання інвестиційних зобов’язань на п’ять років – до 03.11.2014 року (менш ніж за 2 місяці до закінчення інвестиційних зобов’язань).

11.07.2013

Житомирська міська рад прийняла рішення № 579, яким затверджено детальний план території за адресою: м. Житомир, Старий бульвар, 14, а саме: призначення земельної ділянки змінилось на будівництво та обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

12.11.2013

ТОВ «Інвестиційна технологія» зареєструвало декларацію про початок виконання будівельних робіт щодо будівництва багатоквартирного двохсекційного житлового будинку замість гастрольного театру.

13 листопада 2012 на прес-конференції мер Житомира Володимир Дебой повідомив що в парковій зоні Житомира, на місці недобудованого гастрольного театру на Старому бульварі інвестор хоче збудувати житловий будинок.

2014

ФОП Ільницьким Б.М. незавершене будівництво гастрольного театру було визнано аварійним та демонтовано.

18.12.2015

Виконком Житомирської міської ради прийняв рішення № 921, яким «… з метою захисту інтересів територіальної громади м. Житомира, задля недопущення протиправної забудови земельної ділянки …» заборонив надавати містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки по Старому бульвару, 14, і повідомив про здійснення підготовки позову про повернення зазначеної земельної ділянки.

16.03.2016

Адміністративний суд скасував рішення суда першої інстанції в частині затвердження детального плану на підставі ……… захисту інтересів інвесторів, які придбали житло в уже збудованому будинку

20.04.2016

Виконком Житомирської міської ради вирішив, що підстави для захисту інтересів територіальної громади м. Житомира відпали, і дозволив отримувати містобудівні умови і обмеження забудови.