ВООЗ: вживання кави не веде до ризику розвитку онкологічних захворювань

Вживання кави не призводить до розвитку онкологічних захворювань у людини, тоді як вживання дуже гарячих напоїв, “можливо, є канцерогеном”, йдеться в дослідженні, проведеному підрозділом Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з вивчення раку.

У монографії, проведеної Міжнародним агентством з дослідження раку (МАВР), взяли участь 23 вчених з усього світу. Отримані експертами дані підтвердили, що вживання кави, з 1991 року вважалося, “можливо, канцерогенним” для організму людини, не веде до розвитку онкологічних захворювань. Після проведення більш ніж 1000 досліджень на людях і тваринах вчені прийшли до висновку, що кава не сприяє розвитку раку підшлункової залози, раку грудей у жінок і раку простати. Крім того, було відзначено зниження ризику розвитку раку печінки і захворювань ендометрії матки. (Для кофе тоже нужна  кофемолка профессиональная).

У той же час експерти встановили, що вживання напоїв, підігрітих до температури понад 65 градусів за Цельсієм, зокрема, чаю мате, є, “ймовірно, канцерогенним” для людини. Вчені виявили “обмежені свідчення” розвитку раку стравоходу у людей в зв’язку з вживанням ними гарячих напоїв. У тварин такі свідчення були відзначені, якщо вони пили гарячу воду. Дослідження проводилося в Китаї, Ірані, Туреччині та Південній Америці.

“Ці результати припускають, що вживання дуже гарячих напоїв є можливою причиною виникнення раку стравоходу, а також що за це (канцерогенність) відповідальна температура напою, а не він сам”, – заявив директор МАІР Крістофер Уайлд (Christopher Wild).

ВООЗ вітала результати проведених досліджень, які підтверджують думку організації про взаємозв’язок дуже гарячих напоїв з розвитком раку, в першу чергу в стравоході. На думку експертів ВООЗ, необхідно дотримуватися обережності при вживанні дуже гарячих рідин і давати їм охолонути перед тим, як їх пити.

Рак стравоходу знаходиться на восьмому місці серед 10 найпоширеніших в світі онкологічних захворювань. Він також є основною причиною смертей від раку. У 2012 році ВООЗ було зареєстровано 400 тисяч смертей, викликаних раком стравоходу.

У ВООЗ підкреслили, що результати дослідження щодо гарячих напоїв вказують на необхідність боротися з іншими причинами виникнення раку стравоходу, зокрема із зайвою вживанням тютюну і алкоголю, що доведено призводить до розвитку онкології.