Чому «Лестер» зараз грає краще, ніж в минулому сезоні

Екс-селекціонер «Лестера» Стів Уолш, який став ініціатором трансферу Нгола Канте, в кінцівці минулого сезону здорово підкреслив важливість француза: «Секрет успіху« Лестера »в схемі 4-5-2 – в трійці центрхава грають Дрінкуотер, один Нгола Канті праворуч від нього і ще один Нгола Канті зліва від нього ». Схожим чином висловився і Славен Біліч: «Канте не володіє значними даними, але Нгола з тих гравців, від яких у вас двоїться в очах після перших же 20 хвилин матчу». І нарешті сам Раньєрі: «Одного разу Канті навісить в штрафну і сам же замкне цю подачу».

Унікальні якості перейшов в «Челсі» лідера не викликають сумніву. Як замінити такого гравця? Інтуїтивне рішення (ака-рішення більшості клубів) – перерити ринок в пошуках максимально близького аналога, не пошкодувати будь-яких грошей на його придбання і зарплату. Але, якщо б «Лестер» приймав рішення, схожі з рішеннями більшості клубів, минулий сезон вони, ймовірно, завершили б близько зони вильоту, а замість Канті в клуб прийшов би півзахисник лякаюче схожий на Естебана Камбьяссо.

Шлях середньостатистичного клубу в 99% випадків призводить до того, що команда виявляється з погіршеними аналогом минулого гравця, що неминуче відбивається на якості гри. У разі Канте, гравця з дійсно рідкісними навичками, удар виявився б ще сильніше. «Лестер» ж, клуб з одним з найбільш просунутих аналітичних відділів у лізі, дотримується не просто інший політики, а принципово інший манери мислення. Замість того, щоб опинитися в дурнях, відправившись на пошуки якостей, які давав команді Канте, вони використовували кризу як можливість дати команді то, що в майбутньому їй буде потрібніше.

Ще по ходу другої частини сезону намітився тренд набагато більш оборонної гри суперників проти «Лестера» з метою не дати їм контратакувати, змусити грати позиційно. У новому сезоні він буде тільки набирати обертів, що непогано позначається стратегією «МЮ» в Суперкубку: навіть такий великий клуб проти «Лестера» проводив більше часу на своїй третини поля, ніж на чужій. Канте досить хороший в грі з м’ячем, щоб грамотно продовжити контратаку, але в позиційній атаці він приносить небагато користі.

Підсумок: «Лестер» навіть не намагається шукати пряму заміну Канте, а шукає пасующего гравця в центр поля, який не обділений розумінням гри без м’яча. Головними цілями, судячи з усього, стали Нампаліс Менді (по оборонним показниками значно поступався Канте, але прекрасно вів гру «Ніцци» з глибини – 77,8 передач за матч, кращий результат Ліги 1 для футболістів не з «ПСЖ») і Адрієн Сілва (за профілем навіть не опорник, нехай на Євро він відзначився шикарною персональної грою проти Модріча, Аллена і Погба). Менді виявився в клубі, перехід Адриена завершити не вдалося.


Футбол лучше смотреть онлайн. Зачем Вам телевизор, когда есть возможность сразу все видеть через компьютер. Подробности здесь