На стадіоні “Полісся” східну трибуну все-таки збудують

Директор департаменту містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства облдержадміністрації Роман Щебетов розповів про стан справ у реконструкції стадіону «Полісся», як ідуть роботи, дедлайни, що вже виконано і що в процесі.

– Стадіон «Полісся» – об’єкт, реконструкція якого найбільше хвилює жителів міста та області. Скільки часу вже триває будівництво, що уже зроблено та коли плануєте повністю завершити?

– Роботи з реконструкції західної трибуни ведуться з 2011 року. В цілому проектом реконструкції західної трибуни передбачено: безпосередньо реконструкцію самої західної трибуни, реконструкцію підтрибунних приміщень, у тому числі легкоатлетичного манежу та допоміжних приміщень, реконструкцію внутрішніх інженерних мереж. Також до складу проекту входить капремонт зовнішніх туалетів, вхідної арки та частковий благоустрій території.

Вже відремонтовано легкоатлетичний манеж та інші підтрибунні приміщення, -водо, -тепло, -електропостачання, здійснено реконструкцію зовнішньої поверхні трибуни, встановлено стільці. 

– На якому етапі знаходиться реконструкція західної трибуни стадіону «Полісся», адже за планом вона мала бути здана в експлуатацію до 1 вересня?

– Окремо західна трибуна не може бути здана в експлуатацію навіть якщо роботи з її реконструкції завершені. Вона є лише частиною проекту, який здаватиметься після виконання усіх передбачених робіт.

На сьогодні необхідно провести роботи з відновлення та підсилення балочних елементів з тильної сторони трибуни, відремонтувати зовнішні туалети, провести роботи з благоустрою.

– Також до кінця року заплановано відновлення футбольного поля. Що уже зроблено та які роботи тривають на даний час? Яка вартість цих робіт?

– Так, ми вже розпочали реалізацію проекту з реконструкції футбольного поля. Загальна вартість проекту майже 8,5 млн.грн. Даний проект також буде реалізовано за кошти Державного фонду регіонального розвитку та обласного бюджету.

В рамках реконструкції на футбольному полі планується влаштувати новий трав’яний газон із системою поливу та дренажу, замінити покриття бігових доріжок, відновити зовнішні інженерні мережі. Благоустрій передбачає облаштування місць для парковки автомобілів, озеленення території, влаштування пішохідних доріжок.

Наразі демонтовано старе покриття футбольного поля та бігових доріжок.

– Які плани по реконструкції стадіону на 2017 рік?

– Реконструкцію стадіону буде продовжено. Оскільки основним джерелом фінансування є Державний фонд регіонального розвитку. Основне завдання замовника – підготовка необхідного пакету документів та забезпечення співфінансування відповідно до порядку підготовки та відбору інвестиційних програм і проектів, що можуть фінансуватися за кошти Фонду.

– Неабиякий ажіотаж серед громадськості викликала інформація про знесення східної трибуни стадіону «Полісся». Яка причина такого рішення? І якщо дійсно реконструкція східної трибуни невигідна, то коли будуватиметься нова?

– Причина такого рішення в аварійності трибун. За результатами технічного обстеження, яке здійснювало КП «Житомирпроект» східна трибуна була визнана аварійною ще у 1998 році, південна і північна – у 2002 році. З того часу ніякі відновлювальні роботи на трибунах не проводилися, тому стан конструкцій тільки погіршився. Проектним інститутом вже тоді було рекомендовано розробити проект принципово нової східної трибуни з іншою, більш надійною конструктивною схемою и планувальним рішенням підтрибунного простору.

У поточному році проектною організацією «Проспект-Проект» розроблено проект з реконструкції стадіону «Полісся», першу чергу якого (реконструкція футбольного поля) ми реалізуємо цьогоріч. В подальшому передбачено будівництво і нової східної трибуни. Також у планах – будівництво навісів над трибунами, зовнішнього освітлення, звукової системи та інших систем, які забезпечуватимуть функціонування стадіону.

За матеріалами прес-служби ЖОДА

1

1

1

1

1