Житомирщині не дозволили створити бурштинову “Саудівську Аравію”. Олександр Коцюбко

На питання журналіста відповідає представник комісії Громадської Ради з питань протидії корупції, люстрації, правової політики, боротьби зі злочинністю Олександр Петрович Коцюбко.

– Кажуть, що після установки магнітно-резонансного томографа в обласній лікарні, у Вас залишилися натягнуті стосунки з головою обласної ради Анжелікою Лабунською.

– У мене немає жодних претензій до Анжеліки Миколаївни. Обласна рада МРТ закупила, встановила і розплатилась з голландською фірмою-постачальником. Так, що всі задоволені.

Громадськість міста Житомира, айдарівці, унсовці і представники інших добровольчих батальйонів і я особисто вимагали від влади негайно запустити в обллікарні МРТ для безкоштовного обстеження жителів Житомирської області.

– Що Ви скажете щодо проекту Анжеліки Лабунської зі створення Комунального підприємства облради з видобутку бурштину?

– Ні, я хочу повернутися до питання про МРТ. Там не все так просто і людям потрібно роз’яснити.

Перш за все, треба зазначити, що лікарі, які виписують людям направлення на обстеження на МРТ в приватних компаніях, на бланках цих компаній, є корупціонерами. Тому наша комісія виявляє такі випадки, приймає скарги від людей. Думаю, що лікарі, які винні у відмові направити пацієнта на безкоштовне обстеження на МРТ, вже скоро працювати лікарями не будуть. Лікар зобов’язаний видати направлення на безкоштовне обстеження на МРТ пацієнту, і тільки за бажанням самого пацієнта (якщо пацієнт не хоче довго чекати своєї черги), може виписати йому направлення на платне обстеження в приватній компанії. Адже ні для кого не секрет, на безкоштовний МРТ вже є велика черга. 

Наш магнітно-резонансний томограф фірми «Філіпс» високоточний прилад останньої моделі, здатний знаходити ракові клітини в мікронах. Рак – це злоякісне переродження клітин. І за допомогою МРТ його можна виявити, і в подальшому знищити без хірургічного втручання. І для цього люди повинні обстежитися, як це роблять в Європі, хоча б раз на півроку. Для жителів нашої області це дуже важливо – ми живемо в зоні Чорнобиля, у нас засилля продуктів з ГМО, тварин годують хімікатами, щоб вони швидше виростали. У нас в області величезна кількість онкохворих. Бюджетний МРТ куплений на гроші жителів Житомирської області. Це ми, народ, платили податки, а депутати направили ці кошти на покупку МРТ. Тому всім нам і хворим і здоровим ніхто не має права відмовити в напрямку на безкоштовне МРТ обстеження. 

Якщо лікар відмовляється виписати направлення на безкоштовне МРТ-обстеження, звертайтеся до комісії Громадської Ради за адресою м Житомир, вул. Мала Бердичівська, 25 115. кімната. Заяву можете написати на ім’я голови комісії Громадської Ради з питань протидії корупції, люстрації, правової політики, боротьби зі злочинністю Циганчук Наталії Антонівни або на моє ім’я – представника комісії Коцюбко Олександра Петровича.

– Але все-таки, повернемося до бурштину. Адже сьогодні цікавий не тільки МРТ, а ще й ситуація з бурштином в Житомирській області, тому, що ніхто не розповідає, що відбувається за лаштунками.

– Бурштин як і раніше добувають і везуть до Києва «чернокопачі». В Олевському районі, де видобувають бурштин, оборот в день складає два мільйони доларів. 

Голова Житомирської облради Анжеліка Лабунська хотіла легалізувати це все. Яким чином – створити комунальне підприємство облради і купувати у «чорнокопачів» бурштин. Те, що, в принципі, роблять зараз перекупники, але все поза бюджетом. Далі Анжеліка Лабунська пропонувала створити біржу в Житомирі з продажу бурштину по аналогу, Литовської, через біржу якої бурштин продають в 200 країн. 

Що це дало б Житомирської області? По-перше, додаткові і, причому, величезні надходження коштів до бюджету області, і по-друге, що не менш важливо, люди, які безпосередньо видобувають бурштин, були б офіційно працевлаштовані і соціально захищені. Через біржу бурштин продавався б за світовими цінами. Це колосальні гроші. 

Недарма Анжеліка Лабунська сказала: «Я тут створю Саудівську Аравію». 

Київ «обрубав» цю ідею через депутатів Житомирської облради. На президії, куди входять всі голови фракцій і голови комісій, заблокували розгляд цього питання, тому його не винесли на голосування в сесійний зал. На засіданні президії Лабунська голосувала «за» створення комунального підприємства та легалізацію обороту бурштину в нашій області. 

Ті депутати, які голосували «проти», отримали величезні гроші. А ті, хто їм наказував з Києва, ще більше. А робітники, які безпосередньо займаються видобутком бурштину, тільки виграли б від легалізації їх роботи, у них був би соціальний захист. І вони здавали б бурштин державі, і держава через біржу продавало б цей бурштин. Звичайно ж, дохідна частина бюджету області суттєво збільшилася б, і від цього виграли б усі. Але, на жаль, зараз бурштин продає не держава і ніяких податків, оборот бурштину не дає.