Обама востаннє в ООН: Росія силою намагається повернути втрачену славу

Президент США вважає, що втручання в справи сусідніх країн зробить кордони РФ менш безпечними. 

Президент США Барак Обама заявив, що Росія намагається повернути собі славу за допомогою сили, але в підсумку на неї чекає ослаблення. 

Про це Обама сказав під час свого останнього виступу на Генеральній асамблеї ООН в Нью-Йорку в якості президента, передає Forbes, за повідомленням ТСН,.

“У світі, в якому епоха імперій залишилася позаду, ми бачимо, як Росія намагається відновити втрачену славу за допомогою сили”, — сказав президент США.

Обама вважає, що втручання Росії в справи сусідніх країн може бути популярне серед росіян, розпалюючи серед них націоналістичний підйом, але “з часом це послабить її позиції і зробить її кодони межі менш безпечними”.

При цьому американський президент відзначив прогрес у тих європейських країнах, які раніше входили в радянський блок, і тут він заговорив про Україну. На думку Обами, українці вийшли на Майдан “не через іноземну змову, а тому що їхній лідер був продажним”. 

“Вони вимагали змін, тому що бачили, що в Балтійських країнах, у Польщі люди жили краще – там були відкриті, вільні і демократичні суспільства”, – сказав президент США. 

Обама заявив, що США не можуть і не повинні нав’язувати іншим країнам свою систему управління, але, за його словами, він вірить в ліберальний політичний порядок, побудований на виборах, дотриманні прав людини, на громадянському суспільстві, незалежній судовій, владі і правопорядку. 

Американський лідер навів у приклад Японію, Чилі, Індонезії і Ботсвану, в яких відбулися суттєві зміни і які стали успішними завдяки демократії.

Фото: Рейтерс